Pollo alla Toscana

21.3.14 PMC 4 Comments

czyli kurczak po toskańsku ...


Carlo Cracco to włoski, lubiany kucharz, jeden z jurorów "Master Chef Italia".
Jest mężczyzną typu: ZEN. Anty Gordon Ramsey. Spokojny, małomówny. Taka też jest Jego kuchnia: niespieszna i zrównoważona w smakach. Do dziennika "Corriere della Sera" była dołączona książka kucharska z przepisami od Carlo Cracco z regionu Toskania. Przygotowałam kurczaka ...


Carlo Cracco e' uno Chef italiano, uno della Giuria del programma "Master Chef Italia". Secondo me e' un uomo tipo ZEN. Anti Gordon Ramsey, tranquillo, parla poco. Cosi e' anche la sua cucina: lenta ed equlibrata nei sapori. Con il "Corriere della Sera" potevo comprare un libro di ricette della Cucina Toscana di Carlo Cracco. Ho preparato il "Pollo alla Toscana" ...

  
Składniki:
1 kurczak w kawałkach
400 gr. dojrzałych pomidorów
80 gr. masła
20 gr. suszonych grzybów
2 szklanki rosołu
kieliszek białego wina
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Ingredienti:
1 pollo
400 gr. di pomodori maturi
80 gr. di burro
20 gr di funghi secchi
2 bicchieri di brodo di carne
vino bianco secco
olio extravergine
sale, pepe

  
Noc wcześniej namaczamy grzybki. Kurczaka ćwiartujemy w kawałki lub jeśli już jest w kawałkach, myjemy. Polewamy dno głębokiej patelni lub rondelka oliwą z oliwek (pół szklanki), dodajemy masło i podgrzewamy ...

Lavate con cura i funghi e fateli ammorbidire in un bicchiere di brodo caldo. Pulite il pollo. Mettete in una casseruola mezzo bicchiere di olio e 30 gr di burro e fate scaldare bene ...

  
Dodajemy kurczaka i złocimy go około 5 minut (uważamy żeby się nie przykleił do spodu)...

Quindi aggiungete il pollo e lasciatelo dorare.

  
Dodajemy grzyby, sól i pieprz, dusimy na niskim ogniu kilka minut ...

Aggiungete  i funghi, salate, pepate ...

  
Dodajemy wino ...

Bagnate con un po' di vino bianco ...

  
Gdy lekko wyparuje, dodajemy obrane i pokrojone w kawałki pomidory ...

Pelate i pomodori, privateli di semi , tagliateli a pezzetti e versate anch'essi nella casseruola ...


Wszystko dusimy na niskim ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając ...

Mescolate decisamente e fate cuocere per almeno un' ora ...

Kurczak jest gotowy! (Jeśli lubicie gęste sosy możecie dodać mąkę do zagęszczenia, ja jednak pominęłam tę wskazówkę Carlo Cracco ... )


Il pollo e' pronto! Se volete potete aggiungere un cucchiaino di farina ... Servite il pollo ben caldo!


Smacznego!:)


4 comments:

  1. This looks really yummy and very Itallian :)

    http://golovelife.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's a little bit of' Tuscany in one plate:) but we have always an ENGLISH tea :)) kisses

      Delete
  2. wygląda super smacznie! Na pewno sobie takiego przygotuję, może na niedzielny obiad?:)

    ReplyDelete