Krem z dyni
Gdy za oknem jest tak ...
Quando il tempo fuori e' cosi ...
W kolorowym towarzystwie zamykam się w kuchni i przygotowuję krem z dyni ...
Mi chiudo in cucina e preparo vellutata di zucca ...
Składniki:
mała dynia
cebula
parmezan
opcjonalnie boczek
Ingredienti:
zucca
cipolla bianca
parmigiano
bacon
Dynię obieram i kroję na kawałki. Gotuję w rosole z warzyw pod przykryciem przez godzinę.
Per preparare la vellutata di zucca lavate e sbucciate la zucca, quindi tagliatela a fette e poi a pezzetti. Coprite con il coperchio e lasciate cuocere per una decina di minuti. Aggiungete qualche mestolo di brodo, rimestate di tanto in tanto con un cucchiaio di legno e continuate la cottura, con il coperchio, sempre a fuoco basso.
W między czasie duszę na patelni pokrojoną w kawałki cebulę,potem osobno griluję boczek pokrojony w kostkę. Trę parmezan.
Mondate, sbucciate e tagliate grossolanamente la cipolla, poi fatela appassire, a fuoco dolce, in una pentola con tre cucchiai di olio extravergine di oliva. Lo stesso fate con il bacon.
Gdy dynia jest ugotowana, odcedzam ją, nie wylewając wywaru w którym się gotowała. Blenduję dynię i wcześniej przygotowaną cebulę, dolewając od czasu do czasu wodę w której się gotowała (ilość dolanego wywaru zależy od upodobań: jeśli lubimy gęsty krem rosołu dolewamy mniej). Podgrzewamy całość chwilę na małym ogniu ...
Quando la zucca sarà cotta, toglietela dal fuoco e, con l’aiuto di un mixer o di un frullatore, riducetela ad una crema liscia.
Przed podaniem wrzucamy kawałki boczku, posypujemy parmezanem, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek ... Smacznego ...
La vellutata di zucca è pronta, servitela ancora calda con un filo d'olio e, se lo gradite, una grattugiata di parmigiano o aggiungete il bacon.
A potem wiatr rozwiewa prawie każdą chmurę ...
E dopo il vento fa sparire quasi ogni nuvola ...
To racja, że po takiej zupce wiatr rozwiewa prawie każdą chmurę:)
ReplyDeletePozdrawiam kuchenna czarodziejko:)
Deleteuwielbiam zupę dyniową! moja mama, która w kuchni bywa pewnie jeszcze rzadziej ode mnie, całą jesień spędza na gotowaniu tej zupy, bo wszyscy w domu ją uwielbiają.... i tak wlasnie mi się z domem kojarzy :)
ReplyDeleteMi z domem przepyszna ogórkowa i żeberka:)pozdrawiam
DeleteŻEBERKAAAA! <3 <3 <3
Deletena pewno ugotuję taką z twojego przepisu!! Wyglada bardzo smacznie i musi byc bardzo rozgrzewająca!
ReplyDeletekiedys jedno z ulubionych dan mojej coreczki... dzis woli Myszke Miki z twojego zdjecia :)
ReplyDelete