Tiramisu' light
Zachęcam Was do przygotowania pysznego deseru Tiramisu w wersji Light. Light czyli bez jajek i serka mascarpone, za to z lekkim serkiem ricotta i jogurtem naturalnym. Jest równie pyszny ...
In questo post Vi mostrero' come realizzare un tiramisù light, utilizzando solo ingredienti leggeri ed abolendo uova e zucchero in particolare.
Składniki:
ricotta
jogurt naturalny
słodzik
biszkopty
kakao
szklanka kawy typu moka
szklanka rumu lub innego słodkiego alkoholu
Ingredienti:
ricotta magra
yogurt 0,1% di grassi
dolcificante
savoiardi
cacao per spolverare
2 gocce di rum
Tak jak w "normalnym" Tiramisu musimy zmieszać składniki na krem: miksujemy więc serek ricotta, jogurt natualny oraz dodajemy słodzik (ilość w zależności od upodobań, próbujcie podczas przygotowywania jaki krem najbardziej Wam smakuje).
Per fare questo tiramisù bisogna seguire il procedimento di quello normale, per la crema dobbiamo mescolare lo yogurt con la ricotta e il dolcificante.
Gdy krem jest gotowy, do wcześniej zaparzonej kawy dolewamy odrobinę rumu lub ulubione słodkie wino. Maczamy biszkopty w kawie i układamy warstwę na talerzu, nakładamy warstwę kremu i ponownie kładziemy warstwę nasączonych biszkoptów. Kończymy warstwą kremu.
Poi prendiamo i savoiardi e li bagniamo nel caffè, li poniamo come base in una ciotola, li disponiamo per bene e adagiamo la crema di ricotta. Ripetiamo il procedimento anche per il secondo strato.
Tiramisu posypujemy kakao, możemy udekorować je ziarenkami kawy. Schładzamy w lodówce minimum godzinę przed podaniem ... Smacznego!:)
Poi spolveriamo con del cacao. Mettiamo il tiramisù in frigo per almeno un’ora prima di servirlo o mangiarlo. Buon appetito!:)
;)
buono...sei brava
ReplyDeleteGrazie!
DeleteGENIALNE! Pierwszy raz się z tym spotykam i na pewno przepis wykorzystam w swojej kuchni! :)
ReplyDeleteRewelacyjnie;) w końcu trafiłam na sensowny przepis na tiramisu light;)
ReplyDelete