Frittata
Frittata to bardzo popularne danie we Włoszech, to potrawa na bazie smażonego jajka. Rodzajów tego rodzaju posiłku jest miliard, ja dziś proponuję Wam frittatę, która jest absolutnym "must have" w kuchni toskańskiej, dzień po imprezie, daniem które jak nic stawia na nogi.
Składniki:
jajko
sos z pomidorów lub pomidory z puszki
2 małe pomidorki
starty parmezan
ząbek czosnku
chleb (na zdjęciu chleb z oliwkami)
Przygotowanie:
Polewamy mały garnek oliwą z oliwek:
Po lekkim podgrzaniu na niskim ogniu, trzemy ząbek czosnku:
Po około minucie wlewamy powoli szklankę sosu z pomidorów i dodajemy pokrojone na małe kawałki pomidorki, podgrzewamy na niskim ogniu ok. 2 minuty:
Wlewamy jajko:
Rondelek przykrywamy, dusimy wszystko na niskim ogniu około 3minuty:
Po przygotowaniu ucieramy parmezan i posypujemy danie:
Jemy prosto z rondelka maczając kawałki chleba ...
I już żaden kac nie jest nam straszny ... (chyba że ten moralny:))
mam wlasnie te skladniki, wiec bedzie to moja dzisiejsza kolacja gdyz nie mialam zadnego pomyslu :)))
ReplyDelete:)Cieszę się, pozdrawiam (PS. Paula dobrze, że już nie modelujesz pełną gębą bo miałabym wyrzuty sumienia ...)
DeleteAle mi zrobiłaś na to smaka, mmmmmmm!
ReplyDeletemmmmmmmmmmmmm!
ReplyDeleteuwielbiam wszystko co ma w swoim składzie pomidory :P
Pozdrawiam! :)
Omnomnom! :D Ale bym teraz zjadła sobie taki chlebek :). Idę po coś do jedzenia przez Ciebie :P.
ReplyDeleteBuziaki :*.
Głodna się zrobiłam! Paula, na litość boską, w portfelu pustka, a w szafie tylko ryż! Nie dostarczaj moim oczom takich smakowitości xD
ReplyDelete