Frittata

26.6.13 PMC 6 Comments


Frittata to bardzo popularne danie we Włoszech, to potrawa na bazie smażonego jajka. Rodzajów tego rodzaju posiłku jest miliard, ja dziś proponuję Wam frittatę, która jest absolutnym "must have" w kuchni toskańskiej, dzień po imprezie, daniem które jak nic stawia na nogi.

Składniki:

jajko
sos z pomidorów lub pomidory z puszki
2 małe pomidorki
starty parmezan
ząbek czosnku
chleb (na zdjęciu chleb z oliwkami)


Przygotowanie:

Polewamy mały garnek oliwą z oliwek:


Po lekkim podgrzaniu na niskim ogniu, trzemy ząbek czosnku:


 Po około minucie wlewamy powoli szklankę sosu z pomidorów i dodajemy pokrojone na małe kawałki pomidorki, podgrzewamy na niskim ogniu ok. 2 minuty:


Wlewamy jajko:


Rondelek przykrywamy, dusimy wszystko na niskim ogniu około 3minuty:


Po przygotowaniu ucieramy parmezan i posypujemy danie:


Jemy prosto z rondelka maczając kawałki chleba ...




I już żaden kac nie jest nam straszny ... (chyba że ten moralny:))

6 comments:

  1. mam wlasnie te skladniki, wiec bedzie to moja dzisiejsza kolacja gdyz nie mialam zadnego pomyslu :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)Cieszę się, pozdrawiam (PS. Paula dobrze, że już nie modelujesz pełną gębą bo miałabym wyrzuty sumienia ...)

      Delete
  2. Ale mi zrobiłaś na to smaka, mmmmmmm!

    ReplyDelete
  3. mmmmmmmmmmmmm!
    uwielbiam wszystko co ma w swoim składzie pomidory :P

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  4. Omnomnom! :D Ale bym teraz zjadła sobie taki chlebek :). Idę po coś do jedzenia przez Ciebie :P.

    Buziaki :*.

    ReplyDelete
  5. Głodna się zrobiłam! Paula, na litość boską, w portfelu pustka, a w szafie tylko ryż! Nie dostarczaj moim oczom takich smakowitości xD

    ReplyDelete