Tiramisu z truskawkami
Dziś proponuję Wam przygotowanie letniej wersji popularnego, włoskiego deseru tiramisu, tym razem z truskawkami.
Składniki:
400 gr. truskawek umytych pod strumieniem zimnej wody i osuszonych
1 opakowanie biszkoptów
250 gr. serka mascarpone
3 żółtka
cukier
szklanka rumu lub whisky
Przygotowanie:
1. Do 1 szklanki wody mineralnej wsypujemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiamy. Miksujemy truskawki.
Odkładamy wcześniej kilka ładniejszych truskawek do udekorowania na koniec i kroimy je na niewielkie kawałki.
2. Do zmiksowanych truskawek dodajemy wcześniej przygotowaną szklankę wody z cukrem, oraz szklankę whisky. Odstawiamy do lodówki ...
3. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 3 żółtka z 5 łyżeczkami cukru. Dodajemy ubite żółtka do serka mascarpone i ponownie wszystko ubijamy na gładki krem.
4. Wystawiamy z lodówki wcześniej przygotowany sos truskawkowy. Maczamy biszkopty ok. 1 sekundę w sosie, układamy je blisko siebie w naczyniu.
5. Przykrywamy warstwą kremu. Potem ponownie nakładamy wersję biszkoptów i przykrywamy znowu kremem.
6. Dekorujemy kawałkami truskawek, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ...
Tiramisu alle fragole czyli truskawkowe oblicze tiramisu ... Smacznego :)
PS. Z ulicy prosto do morza? To możliwe. W małym portowym miasteczku pod Sawoną, miałam okazję być przejazdem ...
O kurde, świetny pomysł! :) Delikatne tiramisu na lato, mmmm!
ReplyDeleteOmnomnom! Jadłabym :D.
ReplyDeleteJa widziałam tylko dróżkę prowadzącą do morza, uliczki jeszcze nie :P.
Buziaki :*.
Pychota!!!!
ReplyDeleteMniam, mniam :)))) i jak się mam odchudzać, skoro co tu zajrzę, to same pysznosci :)))
ReplyDeleteDziękuję!!:)) Polecam wszystkim przygotowanie tego tiramisu, jest rewelacyjne.pozdrawiam!!:)
ReplyDelete