Tiramisu z truskawkami

4.6.13 PMC 5 Comments


Dziś proponuję Wam przygotowanie letniej wersji popularnego, włoskiego deseru tiramisu, tym razem z truskawkami.

Składniki:

400 gr. truskawek umytych pod strumieniem zimnej wody i osuszonych
1 opakowanie biszkoptów
250 gr. serka mascarpone
3 żółtka
cukier
szklanka rumu lub whisky


Przygotowanie:

1. Do 1 szklanki wody mineralnej wsypujemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiamy. Miksujemy truskawki.



Odkładamy wcześniej kilka ładniejszych truskawek do udekorowania na koniec i kroimy je na niewielkie kawałki.


2. Do zmiksowanych truskawek dodajemy wcześniej przygotowaną szklankę wody z cukrem, oraz szklankę whisky. Odstawiamy do lodówki ...



3. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 3 żółtka z 5 łyżeczkami cukru. Dodajemy ubite żółtka do serka mascarpone i ponownie wszystko ubijamy na gładki krem.





4. Wystawiamy z lodówki wcześniej przygotowany sos truskawkowy. Maczamy biszkopty ok. 1 sekundę w sosie, układamy je blisko siebie w naczyniu.





5. Przykrywamy warstwą kremu. Potem ponownie nakładamy wersję  biszkoptów i przykrywamy  znowu kremem.


6. Dekorujemy kawałkami truskawek, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ...



Tiramisu alle fragole czyli truskawkowe oblicze tiramisu ... Smacznego :)


PS. Z ulicy prosto do morza? To możliwe. W małym portowym miasteczku pod Sawoną, miałam okazję być przejazdem ...






5 comments:

  1. O kurde, świetny pomysł! :) Delikatne tiramisu na lato, mmmm!

    ReplyDelete
  2. Omnomnom! Jadłabym :D.
    Ja widziałam tylko dróżkę prowadzącą do morza, uliczki jeszcze nie :P.

    Buziaki :*.

    ReplyDelete
  3. Mniam, mniam :)))) i jak się mam odchudzać, skoro co tu zajrzę, to same pysznosci :)))

    ReplyDelete
  4. Dziękuję!!:)) Polecam wszystkim przygotowanie tego tiramisu, jest rewelacyjne.pozdrawiam!!:)

    ReplyDelete