tiramisu' al limoncello

28.8.15 PMC 2 Comments


Jak rozpocząć miło rozpocząć weekend na koniec lata? Może spróbujecie przygotować cytrynowe tiramisu z limoncello? Każda Pani Domu ma swój przepis na ten pyszny deser, być może mój zasmakuje również i Wam.

Come iniziare bene uno degli ultimi weekend dell'estate? Forse avrete voglia di preparare il tiramisu' al limoncello? Ogni casalinga ha la propria ricetta, forse la mia piacera' anche a Voi.

Składniki:
cytryna (najlepiej nie pryskana)
50 ml wody mineralnej
60 gr cukru
250 gr mascarpone
2 żółtka
100 gr biszkoptów
limoncello lub likier cytrynowy

Ingredienti:
1 limone non trattato
50 ml di acqua
60 g di zucchero
250 g di mascarpone
2 tuorli d’uovo
100 g di savoiardi
limoncello o altro liquore di limone


Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy sos, w którym będziemy maczać biszkopty. Wyciskamy sok z jednej cytryny.Następnie rozpuszczamy w wodzie mineralnej cukier, dodajemy sok z cytryny oraz limoncello lub cytrynowy likier.Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy.

All'inizio prepariamo la bagna per i biscotti.Versate in una ciotola il succo di limone, l’acqua e 20 gr di zucchero. Mescolate fino a sciogliere lo zucchero. Aggiungete un po' di limoncello. Mescolate tutto a modino e mettete a riposare.



Potem przygotowujemy krem. Ucieramy dwa żółtka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy przez ok.7minut. Następnie maczamy biszkopty we wcześniej przygotowanym sosie z limoncello, układamy warstwę w naczyniu, przykrywamy kremem. Następnie nakładamy kolejną warstwę wilgotnych biszkoptów i na koniec przykrywamy wszystko kremem.Możemy udekorować tiramisu' plastrami cytryny lub startą skórką. wstawiamy do lodówki na 3 godziny przed podaniem.

Dopo prepariamo la crema. In una terrina capiente versate il mascarpone, lo zucchero e i due tuorli d’uovo. Mantecate gli ingredienti fino ad ottenere una crema morbida e omogenea. Prendete il recipiente per il tiramisu’, passate i biscotti nella bagna e fate il primo strato.Versate meta’ della crema e livellatela. Inzuppate i biscotti restanti nella bagna e fate un nuovo strato. Unite la crema che resta e fate uno strato uniforme. Riponete in frigo per almeno un paio d’ore prima di servire.



Smacznego!:)
Buon appetito!:)


 PS. Z życiem jest jak z cytryną, to od Ciebie zależy czy będzie kwaśnym owocem czy przygotujesz z niego słodki deser!:)

PS. Con la vita e' come con il limone. Solo da Te dipende se sara' solo un frutto acido o se deciderai di preparare un dessert dolce!:)



:)

2 comments:

  1. Jadłam takie tradycyjne ale muszę spróbować cytrynowego bo wygląda świetnie :-)
    pozdrawiam Natalia

    ReplyDelete