Pasta!
Proponuję Wam przygotowanie mojej ulubionej potrawy gdy mam ochotę na spaghetti, czyli pasty: aglio, olio, peperoncino, czyli makaronu z czosnkiem, oliwą i papryczką chili. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, jednocześnie bardzo smaczna.Składniki:
makaron typu spaghetti
2 ząbki czosnku
papryczka chili w płatkach lub skruszona papryczka chil
oliwa
starty parmezan
1. Dno głębokiej patelni polewamy oliwą (nie za dużo), moja oliwa jest zielona bo pochodzi z naturalnych oliwek z gaju oliwnego (pamiętacie fotorelację;), podgrzewamy na małym ogniu:
2. Kroimy dwa ząbki czosnku w niewielkie kawałki, nie za małe (mniejsze sczernieją lub się spalą!):
3. Gotujemy makaron. Pamiętajmy, makaronu typu spaghetti nigdy nie łamiemy! Pamiętajmy, makaron spaghetti "rozrzucamy" w garnku, gdy zacznie się gotować, sam "wejdzie" w gotującą się wodę:
4. W między czasie trzemy parmezan:
5. Na podgrzaną (nie wrzącą!) oliwę wrzucamy papryczkę chili, kilka płatków, podgrzewamy ok.minutę, potem dodajemy rozdrobniony czosnek:
6. Wszystko mieszamy i podgrzewamy.
7. Czosnek musi przejść proces "prima bionditura", czyli pierwszego "blondynkowania się":), od pojawienia się małych bąbelków wokół czosnku, podgrzewamy jeszce 2 minuty, nie dłużej, w przeciwnym przypadku zrobi się czarny i gorzki:
8. Wrzucamy na patelnie wcześniej ugotowany makaron, wszystko mieszamy i podgrzewamy ok.minuty:
9. Posypujemy startym parmezanem. Smakuje świetnie z czerwonym winem ...
Smacznego ...
0 comments commenti: