Ragu alla toscana
Ragu to potrawa z Bologni, przygotowywana dłużej, niż moja, toskańska wersja. Jest jednak równie dobra. Zapraszam Was do przygotowania RAGU, które możemy podawać z makaronem lub ryżem.
Składniki:
mięso mielone
zestaw warzyw
sos pomidorowy
2 szklanki czerwonego wina
oliwa
sól, pieprz
1. Kroimy, a potem rozdrabniamy warzywa:
2. Podlewamy dno garnka oliwą, podgrzewamy na małym gazie, dodajemy rozdrobnione warzywa, smażymy 3 min.
3. Wrzucamy mielone mięso, dusimy na małym ogniu przez ok. 7 minut.od czasu do czasu mieszając.
4. Gdy mięso zmieni kolor na ciemniejszy, dolewamy 2 szklanki czerwonego wina, wszystko mieszamy i dusimy około 3 min.
5. Dolewamy sos pomidorowy, wszystko mieszamy.
6. Dusimy pod kratką przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć, a mięso nabrać smak warzyw.
7. Ragu jest gotowe! podajemy z ryżem lub makaronem oraz startym parmezanem. Przechowujemy w lodówce. Świetnie smakuje również następnego dnia!
Mój mąż byłby zachwycony!
ReplyDeletehttp://www.fashionable.com.pl/