Krem z grochu włoskiego z krewetkami i bazylią
Crema di ceci con gamberetti e basilico ...
Ceci czyli groch włoski, w Polsce tzw. cieciorka, to składnik bardzo często przygotowywany we włoskich kuchniach, szczególnie toskańskich.Krem z grochu jest zawsze dobry, dziś wersja "light" z krewetkami ...
Składniki:
Składniki:
Groch włoski
Krewetki
Listki bazylii
ząbek czosnku
łyżeczka przecieru pomidorowego
kostka rosołowa
grzanki lub drobny makaron
Ingredienti:
Ceci secchi
Gamberetti
Basilico
aglio, uno spicchio
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
dado di brodo
Crostini, pasta
Krewetki
Listki bazylii
ząbek czosnku
łyżeczka przecieru pomidorowego
kostka rosołowa
grzanki lub drobny makaron
Ingredienti:
Ceci secchi
Gamberetti
Basilico
aglio, uno spicchio
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
dado di brodo
Crostini, pasta
Groch włoski możemy kupić gotowy do jedzenia w puszce, albo naturalny, w nasionach (jest smaczniejszy). Namaczamy groch noc wcześniej w wodzie mineralnej.
Mettiamo i ceci in acqua minerale una notte prima.
Mettiamo i ceci in acqua minerale una notte prima.
Odlewamy starą wodę i dodajemy świeżą. Odkładamy dowolną ilość grochu do dodania na koniec, resztę grochu blendujemy. W szklance wody rozrabiamy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ...
Mettiamo a parte la "vecchia" acqua nella quale riposavano i nostri ceci. Versiamo un po' d' acqua "fresca" e bolliamo tutto per 2 ore. Poi blendiamo il tutto. In un bicchiere d'acqua scogliamo 3 cucchiaini di concentrato di pomodoro ...
Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek w rondelku, dodajemy ząbek czosnku, wodę z przecierem oraz kostkę rosołową. Podgrzewamy na niskim ogniu ...
In una pentola con 1 cucchiaio di olio d'oliva extravergine friggiamo un pizzicco di aglio. Aggiungiamo acqua con concentrato di pomodoro e un dado. Cuociamo il tutto a fuoco basso.
Dodajemy wcześniej zblendowany groch oraz listki bazylii ...
Uniamo la crema di ceci preparata prima e le foglie di basilico ...
Mieszamy i podgrzewamy na niskim ogniu około 25 minut ...
Mescoliamo il tutto e cuociamo per 25 minuti circa ...
Mescoliamo il tutto e cuociamo per 25 minuti circa ...
W między czasie na wrzącą i osoloną wodę (świetnie sprawdza się sól ziołowa), wrzucamy rozmrożone 2 godziny wcześniej lub świeże krewetki. Gotujemy 7 minut. Odcedzamy.
Nel frattempo bolliamo i gamberetti in acqua salata ...
Nel frattempo bolliamo i gamberetti in acqua salata ...
Krem jest gotowy! Do naczynia nakładamy odstawiony wcześniej groch, kilka krewetek, grzanki i podlewamy wszystko zupą - kremem. Krem możemy podawać również z makaronem, najlepiej sprawdza się drobny makaron, który gotujemy w zupie! Dekorujemy świeżą bazylią:) Smacznego!
La nostra crema di ceci e' pronta! Nel piatto mettiamo i ceci interi bolliti, aggiungiamo i gamberetti,i crostini e versiamoci sopra la crema di ceci. La crema di ceci possiamo mangiarla anche con la pasta (piccola), bollendola dentro la minestra! Decoriamo tutto con le foglie di basilico:) Buon appetito!:)
La nostra crema di ceci e' pronta! Nel piatto mettiamo i ceci interi bolliti, aggiungiamo i gamberetti,i crostini e versiamoci sopra la crema di ceci. La crema di ceci possiamo mangiarla anche con la pasta (piccola), bollendola dentro la minestra! Decoriamo tutto con le foglie di basilico:) Buon appetito!:)
Miłego weekendu od polskiego motyla;)
Buon weekend dalla farfalla polacca :)
Buon weekend dalla farfalla polacca :)
:)
0 comments commenti: