Ciambella
Ciambella czyli babka. Mój przepis na to ciasto wzbogaciłam o truskawki. Oryginalny przepis dostałam od Rosanny. Rosanna to włoska gospodyni domowa, która nie ubrudzi nawet paluszka, przygotowując cokolwiek w kuchni. Jest też szybkie i łatwe do przyrządzenia.Składniki:
3 jaja
250 gr. cukru
300 gr. mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju z nasion kukurydzy lub innego roślinnego, lekkiego oleju
1 torebka proszku do pieczenia
saszetka cukru waniliowego
truskawki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy do dużej misy i dokładnie mieszamy:
Kroimy truskawki na niewielkie kawałki:
Ciasto wlewamy do formy (wcześniej wysmarowanej masełkiem):
Wrzucamy truskawki:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, na około 35 minut:
Posypujemy cukrem pudrem ...
Smacznego!
Uwielbiam takie owocowe ciasta! :)) A to wydaje się być naprawdę łatwe, wiec może i mi by wyszło :P.
ReplyDeleteŚlicznie wyszłaś na ostatnim zdjęciu :*.
P.S. Co do Naszych płaszczyków, to pewnie że możemy tak zrobić! :D Tylko na razie u mnie za oknem widnieje 25 C :P.
Dzięki:):* ciasto jest łatwe, powinno Ci wyjść, ważne jest dokładne wymierzenie składników.25C, cóż to jest wobec ciekawego posta...;)Pomyślimy w takim razie na przyszłość.Pozdr
DeleteMmmm, wygląda ciekawie a jest taka prosta! ;)
ReplyDeleteTruskawki można też położyć na cieście potem, unikniemy wtedy ryzyka zakalca:)
ReplyDeleteMmmm, kolejne pyszności :) jak tylko rozpocznie się sezon na truskawki zabieram się za to smakowicie wyglądające ciacho :)
ReplyDeletePozdrawiam! :)
Smacznego! Uwielbiam babkę, ale nigdy nie próbowałam połączyć jej z truskawkami ;). Na pewno podkradnę pomysł. Miłego wieczoru ;)
ReplyDeleteMniaaaaaam! Uwielbiam bankowe ciasta!!!
ReplyDeletePysznie to zrobiłaś i ślicznie wyglądasz!
ReplyDelete