Pennette
Pennette czyli makaron typu rurki. Dzisiejszy przepis jest sponsorowany przez Rominę, moją włoską znajomą, która makaron na wiosnę przygotowuje zawsze "na lekko".Składniki:
makaron typu rurki
pomidory
ząbek czosnku
tuńczyk
świeża bazylia
kukurydza
Przygotowanie dania jest banalnie proste, ale efekty zaskakująco pyszne ... Pomidory myjemy, kroimy w drobne kawałki, rozdrabniamy tuńczyka, makaron gotujemy "al dente" czyli tak aby przy gryzieniu stawiał lekki opór ( pamiętajcie: makaron ugotowany "al dente" jest lżejszy do strawienia), rozbijamy jeden ząbek czosnku ...
Wybieramy "ładniejsze" listki bazylii, tniemy je nożyczkami kuchennymi na niewielkie kawałki. Gdy makaron jest ugotowany, przestudzamy go 3 minuty, potem dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane składniki ...
Wszystko polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dobrze mieszamy ...
Danie smakuje podawane na zimno, na obiad lub na kolację ... ma jedną wadę: uzależnia ...
A na deser "Dolci napoletani", czyli słodkie ciastka rodem z Neapolu. Trójkątna to "sfogliatella riccia" , okrągła: "sfogliatella frolla" ... W cieście ukryte jest bogate i słodkie nadzienie z ricotty, wanilii, rodzynek itd ...
Trochę smaku, a poniedziałek staje się lepszy ... ;)
mmmm kolejny smaczny post :))
ReplyDeletePozdrawiam! :)
Już myślałam, że smaczniej być nie może.. aż tu nagle pojawił się deser <3
ReplyDeletesuper kolacja na cieple wieczory..... kakaron mam, pomidory tez, i nawet tunczyka... tylko pogody nam nadal barkuje!!!
ReplyDeleteJak pysznie wygląda! :)) Aż zgłodniałam :P.
ReplyDeleteBuziaki :*.
Uwielbiam włoską kuchnię,a to wygląda rewelacyjnie :)))) pozdrawiam Paulinko z deszczowej Łodzi :-)
ReplyDeleteBardzo dziękuję:) i pozdrawiam
DeleteUwielbiam takie obiadki!:)
ReplyDeleteDzięki kochane, zachęcam do gotowania!!:)
ReplyDeleteALe mi narobiłas smaka...
ReplyDeleteMhm.. wygląda przesmacznie :))
ReplyDeleteU mnie wczoraj był podobny makaron, tylko wersja z pomidorami, bazylią, czosnkiem i cebulą :D
pozdrawiam :**