Melanzane alla Parmigiana

1.5.13 PMC 3 Comments



 ...czyli zapiekane bakłażany w pomidorach, z mozarellą. Danie bardzo często przygotowywane we włoskich domach.

Składniki:
grillowane bakłażany w plastrach (ja kupuję mrożone, są bardziej "light", niż przygotowywane samemu, ale jeśli nie mamy mrożonych, bakłażany kroimy w plastry, grillujemy na 2 łyżkach oliwy kilka minut, osuszamy papierowymi ręcznikami)
2 małe lub jedna duża mozarella
starty parmezan
600 ml sosu pomidorowego
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz


 Przygotowanie:
1.  Podlewamy głęboką patelnię lub garnek oliwą z oliwy, podgrzewamy, wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i grillujemy 2 minuty.


2. Wlewamy sos pomidorowy, podgrzewamy mieszając kilka minut, dopóki nie zgęstnieje:



3. Naczynie żaroodporne równomiernie polewamy oliwą, potem polewamy odrobiną sosu pomidorowego, równomiernie rozcieramy łyżką po naczyniu:



4. Układamy bakłażany, tak aby nachodziły na siebie:


5. Równomiernie polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem:

 
6. Układamy mozarellę w plastrach:


7. Przykrywamy drugą warstwą bakłażanów, polewamy sosem, posypujemy parmezanem:



8. Na koniec możemy dodać małe kosteczki żółtego lub topionego sera. Wkładamy do piekarnika 200C na 30 minut:



9. Melanzane podajemy same, lub z dodatkiem pieczywa. Można jeść je również na zimno, ale lepiej smakują ciepłe! Smacznego:)

3 comments:

  1. Wygląda mega smacznie :)
    Ja z bakłażanami robię tylko czasem grecką musakę :)
    całusy :*

    ReplyDelete
  2. MMMMM! :) ślinka cieknie na widok takich smakowitych zdjęć :)

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  3. Oj jakie pyszne! Przeszłąś samą siebie tym przpeisem, normalnie muszę to zrobić! Wsoaniała:)

    ReplyDelete