Melanzane alla Parmigiana
...czyli zapiekane bakłażany w pomidorach, z mozarellą. Danie bardzo często przygotowywane we włoskich domach.
Składniki:
grillowane bakłażany w plastrach (ja kupuję mrożone, są bardziej "light", niż przygotowywane samemu, ale jeśli nie mamy mrożonych, bakłażany kroimy w plastry, grillujemy na 2 łyżkach oliwy kilka minut, osuszamy papierowymi ręcznikami)
2 małe lub jedna duża mozarella
starty parmezan
600 ml sosu pomidorowego
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Podlewamy głęboką patelnię lub garnek oliwą z oliwy, podgrzewamy, wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i grillujemy 2 minuty.
2. Wlewamy sos pomidorowy, podgrzewamy mieszając kilka minut, dopóki nie zgęstnieje:
3. Naczynie żaroodporne równomiernie polewamy oliwą, potem polewamy odrobiną sosu pomidorowego, równomiernie rozcieramy łyżką po naczyniu:
4. Układamy bakłażany, tak aby nachodziły na siebie:
5. Równomiernie polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem:
6. Układamy mozarellę w plastrach:
7. Przykrywamy drugą warstwą bakłażanów, polewamy sosem, posypujemy parmezanem:
8. Na koniec możemy dodać małe kosteczki żółtego lub topionego sera. Wkładamy do piekarnika 200C na 30 minut:
9. Melanzane podajemy same, lub z dodatkiem pieczywa. Można jeść je również na zimno, ale lepiej smakują ciepłe! Smacznego:)
Wygląda mega smacznie :)
ReplyDeleteJa z bakłażanami robię tylko czasem grecką musakę :)
całusy :*
MMMMM! :) ślinka cieknie na widok takich smakowitych zdjęć :)
ReplyDeletePozdrawiam! :)
Oj jakie pyszne! Przeszłąś samą siebie tym przpeisem, normalnie muszę to zrobić! Wsoaniała:)
ReplyDelete