Cytrynowa babka jogurtowa
Italia pachnie cytryną i wanilią. Zapraszam Was do przygotowania cytrynowej babki jogurtowej.
Składniki:
mała szklaneczka jogurtu naturalnego
mała szklaneczka oleju roślinnego
3 jajka
szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanili lub waniliowy cukier puder
starta skórka z cytryny
3/4 szklanki mąki
Ścieramy skórkę z cytryny, wedle upodobań ...
Oddzielamy białko od żółtka ...
Ubijamy białka na sztywno ...
Osobno ucieramy żółtka z cukrem i jogurtem ...
Dolewamy olej, skórkę cytrynową i wanilię i ponownie ubijamy...
Dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką ...
Dodajemy wcześniej ubite białka i wszystko energicznie mieszamy ( aby lepiej wszystko wymieszać stopniowo dodawałam pianę z białek) ...
Ciasto przelewamy do foremki. Chciałam wypróbować foremkę silikonową, ale przy tego rodzaju ciasta również świetnie sprawdzi się blaszka z kominem ...
Ciasto pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni (zróbmy test suchego patyczka przed wyjęciem z piekarnika). W formie silikonowej przez pierwsze 15 minut ustawiłam temp. 160 stopni, potem podniosłam do 180 stopni.
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia 2 godziny.
Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym cukrem pudrem (jak ja;).
Miłego poniedziałku!
Czytając aż poczułam jej zapach i smak, mmm :)
ReplyDeletesam cukier, bleeeeee! Kinga
ReplyDeleteOprócz jajek, jogurtu, oleju i mąki i skórek cytryny to tak.Jak większość babek:)
Deleteale tyle cukru do posypania, to przesada! Kwestia gustu zreszta. Pozdrawiam, Kinga
DeleteUwielbiam! <3 Ja w Piątek robiłam takiego ulepka ze śliwkami i polewą cytrynową - o dziwo wszyscy się zachwycali :P.
ReplyDeletemmm, babka jagortowa!
ReplyDeleteNo to jutro na deser robię babkę :-D Pozdrawiam :-*
ReplyDelete