Cytrynowa babka jogurtowa

19.8.13 PMC 7 Comments


Italia pachnie cytryną i wanilią. Zapraszam Was do przygotowania cytrynowej babki jogurtowej.

Składniki:
mała szklaneczka jogurtu naturalnego
mała szklaneczka oleju roślinnego
3 jajka
szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanili lub waniliowy cukier puder
starta skórka z cytryny
3/4 szklanki mąki


Ścieramy skórkę z cytryny, wedle upodobań ...


Oddzielamy białko od żółtka ...

 
Ubijamy białka na sztywno ...


Osobno ucieramy żółtka z cukrem i jogurtem ...


Dolewamy olej, skórkę cytrynową i wanilię i ponownie ubijamy...


Dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką ...


Dodajemy wcześniej ubite białka i wszystko energicznie mieszamy ( aby lepiej wszystko wymieszać stopniowo dodawałam pianę z białek)  ...


Ciasto przelewamy do foremki. Chciałam wypróbować foremkę silikonową, ale przy tego rodzaju ciasta również świetnie sprawdzi się blaszka z kominem ...


Ciasto pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni (zróbmy test suchego patyczka przed wyjęciem z piekarnika). W formie  silikonowej przez pierwsze 15 minut ustawiłam temp. 160 stopni, potem podniosłam do 180 stopni.
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia 2 godziny.
Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym cukrem pudrem (jak ja;).


Miłego poniedziałku!

7 comments:

  1. Czytając aż poczułam jej zapach i smak, mmm :)

    ReplyDelete
  2. sam cukier, bleeeeee! Kinga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oprócz jajek, jogurtu, oleju i mąki i skórek cytryny to tak.Jak większość babek:)

      Delete
    2. ale tyle cukru do posypania, to przesada! Kwestia gustu zreszta. Pozdrawiam, Kinga

      Delete
  3. Uwielbiam! <3 Ja w Piątek robiłam takiego ulepka ze śliwkami i polewą cytrynową - o dziwo wszyscy się zachwycali :P.

    ReplyDelete
  4. No to jutro na deser robię babkę :-D Pozdrawiam :-*

    ReplyDelete