Polpette
czyli pulpeciki w sosie pomidorowym ...
Składniki:
kiełbaski we flaku
1 puszka pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
szklanka białego wina
spaghetti
Przygotowanie:
Kiełbaski otwieramy i wyciskamy z nich mięso. Formujemy niewielkiej wielkości kulki, najlepiej "na jednego gryza" (będziecie zaskoczone jak dużo pulpecików można zrobić z 2 kiełbasek).
Polewamy głęboką patelnię oliwą, dodajemy dwa ząbki czosnku i zarumieniamy pulpety. Po 6 minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Złocimy. Dodajemy 2 szklanki białego wina lub vermutu.
Dodajemy pomidory z sosem. Solimy, dodajemy 2 ziarenka pieprzu.
Dusimy na niskim ogniu (bez przykrycia) ok. 15 minut, do momentu rozpadnięcia się pomidorów i zgęstnienia sosu. Możemy dolać szklankę zimnej wody (jeśli chcemy aby sosu było więcej lub wyparowało nam za dużo).
Polpette możemy jeść ze wszystkim, jednak podane ze spaghetti są w 100% włoskie ...
Viva Italia!
:)
0 comments commenti: