Polpette

23.8.13 PMC 0 Comments


czyli pulpeciki w sosie pomidorowym ... 

Składniki:
kiełbaski we flaku
1 puszka pomidorów
mała cebula
2 ząbki czosnku
szklanka białego wina
spaghetti


Przygotowanie:

Kiełbaski otwieramy i wyciskamy z nich mięso. Formujemy niewielkiej wielkości kulki, najlepiej "na jednego gryza" (będziecie zaskoczone jak dużo pulpecików można zrobić z 2 kiełbasek).


Polewamy głęboką patelnię oliwą, dodajemy dwa ząbki czosnku i zarumieniamy pulpety. Po 6 minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Złocimy. Dodajemy 2 szklanki białego wina lub vermutu.


Dodajemy pomidory z sosem. Solimy, dodajemy 2 ziarenka pieprzu.


Dusimy na niskim ogniu (bez przykrycia) ok. 15 minut, do momentu rozpadnięcia się pomidorów i zgęstnienia sosu. Możemy dolać szklankę zimnej wody (jeśli chcemy aby sosu było więcej lub wyparowało nam za dużo).


Polpette możemy jeść ze wszystkim, jednak podane ze spaghetti są w 100% włoskie ...



Viva Italia!


:)
 

0 comments commenti: