Merenda toscana
czyli toskańska przegryzka ...
Sierpień pachnie we Włoszech pomidorami ... Do przygotowania małego "co nieco" potrzebujemy:
Dojrzałe, duże pomidory (pamiętam pyszne polskie pomidory malinowe mojej babci) ...
Oliwę z oliwek ...
oraz " szorstkie" pieczywo, szorstkie czyli takie w które będziemy mogli "wetrzeć" pomidory (polecam chleb, w żadnym przypadku nie sprawdzi się "gładka" bagietka).
Przygotowanie:
Pomidory obieramy.
Kromki pieczywa polewamy oliwą z oliwek.
Pomidory "wcieramy" w kromki, pozostawiając na pieczywie resztki.
Solimy.
Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
"Merenda toscana" to pyszna i zdrowa alternatywa dla przegryzek, które pochłaniamy np. oglądając TV...
Miłego poniedziałku!
0 comments commenti: