Czekoladki
To moje pierwsze, w całości samodzielnie wykonane czekoladki ...
Może i Wy będziecie miały ochotę je przygotować?
Składniki:
ok. 300 gr. gorzkiej czekolady, 70% (3 czekolady)
plastikowe foremki na czekoladki
sreberka
kartonowe pudełeczko
Przygotowanie:
Łamiemy lub kroimy czekoladę na drobne kawałki ...
2/3 czekolady wkładamy do metalowej miseczki, którą stawiamy na garnku, który wypełniamy do połowy wodą. Włączamy wodę pod garnkiem, doprowadzamy do wrzenia.
Czekoladę podgrzewamy w miseczce ustawionej na garnku. Doprowadzamy do dokładnego rozpuszczenia powoli mieszając. Aby czekolada się nie spaliła, ustawmy mały gaz, a czekoladę możemy dodawać stopniowo ...
Temperatura czekolady powinna wynosić na początku 49 stopni, potem obniżamy ją do 32. Miseczkę z gorącą, zgęstniałą masą czekoladową stawiamy na stole, szczelnie owijając bawełnianą ściereczką (nie ucieknie z niej ciepło).
Za pomocą małej łyżeczki wypełniamy foremki na czekoladki ... Jeśli ich spód jest wypukły, przygładzamy go płaską częścią noża.
Pozostawiamy do wystygnięcia przez 2 godziny w chłodnym miejscu. Na ostatnie 30min. czekoladki możemy wstawić do lodówki. Gotowe czekoladki wyjmujemy z foremek, poprzez delikatne puknięcie lub delikatnie podważamy je wykałaczką lub nożem.
Czekoladki opakowujemy w złotka lub sreberka ...
Częstujemy innych ...
lub obdarowujemy drogą nam osobę ...
:)
PS. Foremkę na czekoladki kupiłam za 99 centów w pobliskim kiosku z serią "Dolci delizie", ale wiem, że można je znaleźć w sklepach z akcesoriami kuchennymi.
Udanej zabawy:)
Świetny pomysł! :)) Muszę kupić sobie takie foremki :D.
ReplyDeleteBuziaki :*.
Wow, wyglądają super ! Zupełnie jak ze sklepu :P
ReplyDeletecałusy :*
Świetny pomysł, choć to tylko zmienienie formy czekolady:) Prawdziwej czekolady chyba nie potrafiłabym zrobić:) Superowe te foremki. Kuba byłby zachwycony.
ReplyDeleteCudownie! Ja wlasnie z tego powodu zjadlam galaretki w czekoladzie, ktore przywiozlam z Polski! Dzieki wielkie Paula!!! :)
ReplyDelete