Pasta z sardynkami w ziołach
Spaghetti z sosem z sardynek z ziołami to świetne danie na lekkie, letnie jedzenie ...
Składniki:
sardynki
pietruszka
ząbek czosnku
orzeszki piniowe
zielone oliwki
Oczyszczamy sardynki z ości, myjemy pod bieżącą wodą jeśli są w soli.
Obrywamy spore ilości listki pietruszki, obieramy ząbek czosnku, dodajemy orzeszki piniowe, zielone oliwki i wrzucamy do miksera.
Dodajemy odrobinę oliwy ...
Wszystko miksujemy, w między czasie gotujemy spaghetti ... ( NIE SOLIMY WODY)
W połowie gotowania makaronu "kradniemy" szklankę wody z garnka, wlewamy do miksera i mieszamy lub ponownie miksujemy ... (nieosolona woda dodana do wcześniej przygotowanego roztworu złagodzi słony smak ryb i nada całości konsystencję sosu)
Sos jest gotowy ...
Podajemy z białym winem ...
Buon appetito :)
:)
Paula ale mi narobiłaś smaka! :(
ReplyDeleteTo chyba -> :)? :) Spróbuj, na pewno Ci wyjdzie super!pozdr
DeleteBardzo ciekawy przepis :)
ReplyDeleteNie robiłam nigdy podobnego dania :) Muszę spróbować!!
Buziaki
xo xo xo xo xox o