Ciasteczka z parmezanem
Frollini al parmigiano ...
Możecie poczuć włoski smak, podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wystarczy, że przygotujecie ciasteczka z parmezanem! Przepis pochodzi z książki Nigellissima (moja miłość do Niej się nie zmieniła, mimo skandalu z kokainą;), z rozdziału "Moje Święta inspirowane Italią". Przepis na 35-40 ciasteczek ...
Składniki:
150 gr. mąki
75 gr. startego parmezanu
100 gr. masła
1 żółtko
35-40 biscotti:
150g. di farina
75g. di parmigiano grattugiato
100g. di burro morbido
1 tuorlo
Wszystkie składniki dobrze mieszamy lub miksujemy, tak aby otrzymać jednolitą masę.
Mescola insieme tutti gli ingredienti, con una ciotola e un cucchiaio, un frullatore elettrico
o un robot da cucina, come preferisci - fino a che iniziano a unirsi in una pasta dorata.
Potem przez ok. 1 minutę wyrabiamy ciasto. Gdy masa jest gotowa, dzielimy ją na pół i
wyrabiamy dwa podłużne wałeczki o średnicy monety. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na
45 minut ...
Metti la pasta su un piano da lavoro e lavorala per circa 1 minuto fino a che e' omogenea, poi
dividila in due. Prendi la prima meta', e con le mani, modellala senza affaticarti troppo in
un cilindro piu' uniforme possibile, da circa 3 cm. di diametro. Ora avvolgi il cilindro in un
pezzo di pellicola trasparente, girala alle estremita' come un cracer natalizio inglese e
metti in frigorifero, poi fa lo stesso con l'atra meta' di pasta.
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schodzone i twarde ciasto wyjmujemy z
lodówki i kroimy na niewielkie kawałki o szerokości 1 cm. Układamy je na papierze do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15/20 minut ...
Riscalda forno a 180C mentre i cilindri avvolti nella pellicoola riposano in frigorifero per
circa 45 minuti, passati i quali dovresti riuscire facilmente a tagliarli a fettine: punta a
ottenere 1 cm. do spessore, come grosse monete o simili. Disponi i frollini su una tegla
foderata da carta da forno e cuoci per 15-20 minuti passati i quali dovrebbero essere
leggermente dorati lungo i bordi.
Ciasteczka są gotowe!
I biscotti sono pronti!
Pozwalamy ciasteczkom wystygnąć (jeśli nam się to uda;) i smakujemy ...
Estraili dal forno, poi ;asciali taffreddare (se ci riesci;) prima di mangiarli ...
Buon Natale!:)
Oooo super! :) Może wykorzystam ;)
ReplyDeleteZrób, zrób, możesz dodać dwa żółtka nie jedno:)Wyjdą na pewno są przepyszne!pozdr
DeleteAż się głodna zrobiłam - wyglądają super :))
ReplyDelete