Cannellini al rosmarino

19.1.14 PMC 3 Comments



Najwspanialej o fasoli pisał Steinbeck, zawsze czytając jego książki przychodziła mi wielka ochota na dania z fasoli. Dziś, razem z Nigellą przygotujemy fasolę w rozmarynie.

Era Steinbeck che scriveva in un modo meraviglioso dei fagioli. Leggendo i suoi libri mi veniva sempre una grande voglia di mangiare qualche piatto con i  fagioli. Oggi conNigella prepareremo cannellini al rosmarino.

Składniki:
oliwa z oliwek (2 łyżki)
1 łyżeczka zmielonego rozmarynu
ząbek czosnku
800 gr. fasoli z puszki
sól, pieprz

Ingredienti:
olio d'oliva (2 cucchiai)
1 cucchiaino di rosmarino macinato
1 spicchio d'aglio,sbucciato
800 gr. di fagioli cannellini o altri fagioli a tua scelta
sale e pepe



 Rozgrzewamy oliwę na patelni na niskim ogniu. Wcześniej przygotowujemy rozmaryn i czosnek. Gałązki świeżego rozmarynu myjemy i obrywamy listki. Następnie rozdrabniamy je blenderem lub krajarką do ziół. To samo robimy z czosnkiem.

Scalda l'oio in una padella antiadarente a fuoco basso, ma prima prepara il rosmarino, tritandolo.


Na rozgrzaną patelnię z  oliwą wrzucamy zmielony rozmaryn, mieszamy ok. 30 sekund (unosi się piękny aromat ziół) ...

Metti il rosmarino nella padella, lascia sfrigolare aromaticamente mentre mescoli per circa 30 secondi ...

  
Dodajemy ząbek czosnku i podgrzewamy 30 sekund mieszając, uważamy aby nie zmienił koloru ...

Ora grattugia l'aglio mentre lo aggiungi (oppure tritalo prima) e mescola per altri 30 secondi. Fai attenzione che l'aglio non si colori ...

  
Dodajemy fasolę, podgrzewamy i mieszamy ok.3 minuty (czas jednej piosenki),dodajemy sól i odrobinę pieprzu ...

Aggiungi i fagioli ancora umidi e mescola delicatamente, ma abbastanza per ricoprirli d'olio profumato.

  
Fasola jest gotowa, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek i ponownie zamieszać. Smacznego ...

Il piatto e'pronto. Possiamo aggiungere un po' di pepe e sale.Trasferisci in un'insalatiera calda e condisci con un filo d'olio extravergine d'oliva ... Buon apetito!

  
Ludzie, którzy lubią jeść to najlepsi ludzie:)  


3 comments:

  1. Replies
    1. Dzięki.Ta, świetna jest bo nic się nie przykleja!:)To nasza pamiątka z wakacji w Livigno ... ;)

      Delete
  2. Może kiedyś się skuszę, ale akurat za fasolą nie przepadam...
    pozdrawiam :*

    ReplyDelete