Tiramisini

30.1.14 PMC 8 Comments


 czyli słodkie mini tiramisu od Nigelli Lawson ...

Składniki:
100 ml kawy (najlepiej moki)
szklanka słodkiego wina
długie biszkopty
2 żółtka
250 gr. mascarpone
2 łyżeczki miodu
kakao

Ingredienti:
100 ml. di caffe' molto forte
1 bicchiere di vino dolce
4 savoiardi
2 albumi d'uovo
250g. di mascarpone
2 cucchiai di miele
cacao


Przygotowujemy kawę, wystudzamy. Wlewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej słodkie wino.Odstawiamy.Łamiemy biszkopty i umieszczamy je w kieliszkach lub małych pucharkach.

Prepara il caffe' e versalo in un bricco resistente al calore, aggiungi il vino, poi lascia raffreddare. Rompi ogni savoiardo in 4 pezzi circa e falli cadere nei bicchieri.


Przygotowujemy krem: ubijamy żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mascaropne z miodem. Dodajemy powoli ubite wcześniej żółtka, wszystko dobrze mieszamy lub miksujemy.
Polewamy biszkopty kawą ze słodkim winem.

Monta gli albumi a neve. Versa il mascarpone e il miele in un'altra ciotola. Mescola con il frullino elettrico.Unisci gli albumi, un terzo alla volta. Mescola con il frullino elettrico finche saranno omogenei.Bagna i biscotti con il composto di caffe'.


Dodajemy masę kremową, wstawiamy do lodówki od 20 minut do 24 godzin ...

Lascia riposare in frigorifero i tiramisini, da 20 minuti a 24 ore ...


Posypujemy kakao ...

Poi spolverizzali di cacao ...


Deser jest gotowy. Może być ciekawą propozycją na zbliżające się Walentynki ...

E' pronto. Puo essere un idea interessante per il Giorno di San Valentino ...


"Kuchnia to nie jedzenie. To dużo, dużo więcej. Kuchnia to poezja ..."



8 comments:

  1. Nienawidzę Cię za ten przepis :( To ja tu walczę żeby nie jeść słodyczy a Ty mi robisz takie coś :( Tiramisu to mój ukochany deser i Twoje wygląda FANTASTYCZNIE <3 Może skusze się na walentynki ;>

    Buziaki ;*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Życie jest za krótkie i za gorzkie by nie jeść słodyczy:), zrób, zrób tiramisini, polecam ...:)

      Delete
  2. photoshop te twoje zdjecie:/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niestety nie umiem używać photoshopa ... Komentarz odbieram jako wielki komplement!:) Zdradzę Ci sekret - tajemnicą zdjęcia jest odpowiednie światło. Tylko i aż tyle.

      Delete
    2. Ostatnie zdjecie jest sliczne :)

      Delete
    3. Dziękuję.Było odpowiednie światło:)

      Delete
  3. Swiatlo? Phi, to popatrz na twoje lewe oko, cos sie wykrzywilo...no chyba ze makijaz sie odkleil;)

    ReplyDelete