detox

15.4.15 PMC 2 Comments


Na początku tego posta wyznam, że nigdy nie byłam na diecie, nigdy nie musiałam/ chciałam się odchudzać, a kupowanie przez całe życie tylko produktów Bio uważam za zwykły lans. Kocham dobre jedzenie, uważam że życie jest zbyt krótkie i ważne żeby obsesyjnie przejmować się fałdkami na brzuchu czy zamartwianiem się, że nasze uda mogłyby być szczuplejsze. Uważam, że dziewczyny, kobiety o krąglejszych kształtach są szczęśliwsze, a przez to piękniejsze.Przychodzi jednak taki tydzień w życiu kobiety po 30, że musi się oczyścić. Nie aby schudnąć. Aby poczuć się lżej, oczyścić organizm po zimie i dać mu odpocząć. Taki "detox" serwuję sobie raz na rok lub raz na pół roku. Tym razem robię to z programem oczyszczającym "7 Dni" Z Bottegą Verde ...

All'inizio di questo post Vi confessero' che non ho mai fatto una dieta, non dovevo/volevo dimagrire, e comprare per tutta la vita dei prodotti Bio per mangiare la trovo una cosa un po' stupida. Amo il buon cibo, penso che la vita sia troppo breve e importante per avere l'ossessione della pancia piatta o essere preoccupati perche' le nostre cosce potrebbero essere piu' magre. Penso che le ragazze/ donne con le forme arrotondate sono piu' felici e piu' belle.Nonostante tutto nella vita di una donna dopo i 30 anni, arriva inesorabile il momento in cui si deve purificare il nostro corpo e fare il detox. Non per dimagrire, ma per sentirsi meglio e piu' leggeri. Lo faccio una o due volte all'anno. Questa volta lo faccio con il programma di Bottega Verde ...



Tygodniowa dieta jest oparta na jedzeniu głównie różnego typu zbóż przyrządzonych w odpowiedni sposób. Zestaw zawiera 7 torebek (150 gr.) różnych zbóż (na każdy dzień jeden). W pudełku znalazły się również szybkie i proste przepisy na potrawy ze zbożami (których na szczęście nie trzeba dzień wcześniej namaczać). Przygotowałam dla Was tygodniowy "Program Detox", może się zainspirujecie i Wy ...

La dieta per una settimana e' basata soprattutto sul mangiare vari tipi di cereali, preparati in tanti modi. Il kit contiene sette buste da 150 gr. di vari cereali (una busta per ogni giorno). I cereali per fortuna non si devono ammollare prima. Dentro il bix troveremo anche un libretto con delle ricette. Vi ho preparato il programma per una settimana, forse Vi ispirera' ...

Śniadanie ...
La tua colazione ...


Musli składające się z: pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa. Na śniadanie chudy jogurt + 20gr. musli, 1 owoc lub 1 szklanka soku owocowego, 30 gr. suchych owoców.

Yogurt magro + 20 g di fiocchi di cereali+1 frutto o 1 bicchiere di spremuta + 30 g di frutta secca.

Dzień pierwszy ...
Brązowy ryż z włoską kapustą ...

Primo giorno ...
Riso integrale con verza ...

   
Składniki:
75 gr. ryżu brązowego
50 gr. kapusty
marchewka, cebula
1 łyżka oliwy
białe wino
sól
bulion/rosół warzywny

Ingredienti:
75 g di riso integrale
50 g di verza
trito di sedano, carota, cipolla
1 cucchiaio di olio
vino bianco
sale
brodo vegetale 

Przygotowanie: Podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojono drobno marchewkę i cebulę oraz kapustę, podgrzewamy na niskim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 75 gr. ryżu, dolewamy odrobinę białego wina, odrobinę solimy i zalewamy wszystyko bulionem z warzyw. Gotujemy ok. 10 minut. Przed podaniem możemy dodac odrobinę macierzanki.

 Preparazione: In una pentola antiaderente rosolare il trito in un filo d'olio, aggiungere la verza tagliata a listarelle e lasciare cuocere a fuoco basso 2 minuti. Aggiungere il riso integrale, sfumare con un goccio di vino bianco e un pizzico di sale e bagnare con il brodo caldo. Lasciare cuocere per 10 minuti. Servire il riso con le foglioline di timo fresco.

Dzień drugi ...
Kasza jaglana z marchewką i migdałami ...

Secondo giorno ...
Miglio con carote e mandorle ...


Składniki:
75 gr. kaszy jaglanej
duża marchewka
1 łyżką oliwy
150 ml. bulionu z warzyw
sól
pietruszka
5-6 migdałów

Ingredienti:
75 g di miglio
1 carota grande
1 cucchiaio di olio
150 ml di brodo vegetalesale
prezzemolo
5-6 mandorle 

Przygotowanie: Gotujemy kaszę w bulionie warzywnym przez 10 minut. Marchewkę kroimy na drobne kawałki i złocimy na łyżce oliwy, dodajemy kaszę i gotujemy wszystko przez 2minuty. Dodajemy odrobinę soli, pietruszkę i obrane migdały.

Preparazione: Cuocere il miglio nel brodo vegetale per 10 minuti. Tagliare a dadini la carota e farla rosolare nell'olio extravergine d'oliva, aggiungere il miglio e cuocere per altri 2 minuti. Aggiustare di sale e unire le mandorle sbriciolate e un po' do prezzemolo.

Dzień trzeci ...
Fantazyjna kasza gryczana ...

Terzo giorno ... 
Grano fantasia ...


Składniki:
75 gr. kaszy gryczanej
30 gr. pieczarek
1 łyżka sosu pomidorowego
50 gr. obranych pomidorów
kilka czarnych oliwek
ząbek czosnku
z łyżka oliwy
oregano, pieprz

Ingredienti:
75 g di grano saraceno
30 g di funghi champignon freschi
1 cucchiaio di salsa di pomodoro
50 g di pomodori pelati
olive nere
1 spicchio di aglio
1 cucchiaio di olio
pepe, origano

Przygotowanie: Gotujemy kaszę w osolonej wodzie przez 10 minut. W głębokim rondelku polanym oliwą grilujemy ząbek czosnku. Dodajemy pokrojone pieczarki i podgrzewamy wszystko kilka minut. Dodajemy obrane pomidory, łyżkę sosu pomidorowego i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dodajemy sól.Na koniec dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, podgrzewamy wszystko 2 minuty. Przed podaniem odczekujemy 2 minuty.

 Preparazione: Cuocere in acqua salata il grano per 10 minuti. In una pentola antiaderente capiente soffriggere l'aglio in un filo di olio. Aggiungere i funghi affettati e cuocerli a fuoco lento qualche minuto. Unire quindi i pelati e la salsa di pomidoro e cuocere per circa 15 minuti, aggiungere quindi tutti gli altri ingredienti e continuare la cottura per almeno 10 minuti. Aggiustare di sale. Aggiungere infine il grano cotto e lasciare insaporire per 2 minuti prima di servirlo.

Dzień czwarty ...
Jęczmień z pesto ...

Quarto giorno ...
Orzo con pesto ...



Składniki:
75 gr. jęczmienia
50 gr. bazylii
1 łyżeczka orzeszków piniowych
ząbek czosnku
sól
2 łyżki oliwy

Ingredienti:
75 g di orzo
50 g di basilico
1 cucchiaio di pinoli
1 spicchio di aglio
sale
1 cucchiai di olio 

Przygotowanie:  Przygotowanie pesto: do blenderza wrzucamy czosnek, orzeszki piniowe, oraz wlewamy oliwę, dodajemy listki bazylii oraz sól i blendujemy wszystko ponownie. Jęczmień gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzamy go i mieszamy z pesto.Możemy dodać pomidorki.

Preparazione: Preparare il pesto: nel frullatore mettere l'olio, i pinoli e l'aglio, dopo aver frullato il tutto aggiungere le foglie di basilico e il sale; frullare nuovamente. Prendere l'orzo e cuocerlo in acqua salata per 10 minuti, scorarlo e condirlo con il pesto. Si possono aggiungere un paio di pomodorini.

Dzień piąty ...
Owies z dynią ...

Quinto giorno ...
Avena con zucca ...


Składniki:
75 gr.owsa
80 gr. dyni
oliwa
drobno pokrojona marchewka i cebula
pół litra bulionu z warzyw
rozmaryn

Ingredienti:
75 g di avena
80 g di zucca
olio
trito di sedano, carota e cipolla
mezzo litro di brodo vegetale
rosmarino 

Przygotowanie: Oczyścić i pokroić dynię na drobne kawałki. Polewamy głęboki rondelek oliwą, wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę, dodajemy owies i wszystko tostujemy (jak na risotto), dodajemy dynię i rozmaryn, polewamy wszystko bulionem z warzyw. Gotujemy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulion jeśli jest to konieczne.Na koniec doprawiamy solą.

Preparazione: Pulire la zucca e tagliatela a cubetti. In una pentola capiente rosolare il trito di sedano, carota e cipolla con un filo d'olio, aggiungere l'avena e farla tostare (come se fosse un risotto), aggiungere la zucca e il rosmarino, aggiungere il brodo fino a ricoprire il tutto. Cuocere per 10 minuti aggiungendo di volta in volta il brodo se necesssario. Aggiustare di sale verso fine cottura.

 Dzień szósty ...
Zupa z 5 zbóż z fasolą ...

Sesto giorno ...
Zuppa al 5 cereali con cannellini ...




Składniki:
Mieszanka 5 zbóż: ryż, owies, jęczmień, pszenica i pszenica twarda
30 gr. ugotowanej fasoli
drobno pokrojona marchewka, cebula
obrany i pokrojony pomidor
łyżka oliwy
pół litra bulionu warzywnego

Ingredienti:
75g di mix di cereali
30 g di fagioli cannellini gia' cotti
trito di sedano, carota, cipolla
1 cucchiaio di pomodori pelati tagliati a cubetti
1 cucchaio di olio
mezzo litro di brodo vegetale 

Przygotowanie: W głębokim rondelku na łyżce oliwy podgrzać marchewkę i cebulkę dodać mieszankę zbóż i fasolę, mieszać przez minutę i zalać połową ciepłego bulionu. Gotujemy na niskim ogniu pod przykryciem przez 5 minut, dodajemy pokrojonego pomidora. Kontynuujemy gotowanie dodając od czasu do czasu bulion warzywny, tak aby w garnku zawsze była woda/zupa.
Na sam koniec solimy i polewamy odrobiną oliwy.

Preparazione:In una pentola capiente rosolare il trito di sedano, carota e cipolla; aggiungere il mix di 5 cereali e i fagioli, mescolare per un minuto e coprire con meta' del brodo caldo. Lasciar cuocere a fuoco dolce con il coperchio per 5 minuti, aggiungere il pomodoro a cubetti e le erbe aromatiche  a piacere. Continuare la cottura aggiungendo brodo caldo quando necessario affinche' nellza zuppa rimanga la giusta quantita' di liquido. A cottura ultimata aggiustare di sale e condire con un filo d'olio crudo.

Dzień siódmy ...
Pszenica z groszkiem ...

Settimo giorno ...
Farro e piselli ...


Składniki:
75 gr. pszenicy
drobno pokrojona marchewka, cebula
rozmaryn, kumin
szczypta peperonicino
pół litra bulionu warzywnego
30 gr. groszku
sól

Ingredienti:
75 g di farro
trito di cipolla, carota e sedano
erbe aromatiche (cumino, rosmarino)
1 pizzico di peperoncino
mezzo litro di brodo vegetale
30 g di piselli fini
sale 

Przygotowanie: w rondelku na łyżce oliwy złocimy marchewkę i cebulkę, dodajemy rozmaryn i kumin oraz pszenicę. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy 5 minut. Dodajemy groszek oraz sól. Gotujemy kolejne 5 minut.

Preparazione: in una casseruola rosolare il trito aggiungendo le erbe aromatiche tritate finemente e il farro.Aggiungere il brodo caldo e lasciare cuocere per 5 minuti. Aggiungere i piselli, le erbe aromatiche e aggiustare di sale.Cuocere per altri 5 minuti.

Smacznego!:)
Buon appetito!:)



;)

2 comments:

  1. Przeczytałam z zainteresowaniem i myślę,że z niektórych przepisów skorzystam. Trzeba tylko włączyć silną wolę.....wiosna już prawie przyszła pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Dziękuję, miło mi. Jedyne co mogę zasugerować to fakt, że czas podany w przepisach nie zawsze jest dokładny. Gotuję właśnie ryż integralny, który nie był gotowy po 10 minutach, ani nawet po 20 ... :) Trzeba próbować!:) pozdrawiam wiosennie

      Delete