Lentil's Soup

30.11.17 PMC 2 Comments


Ciao Gatti, oggi in Toscana tempeste e temporali ...
Hej Koty, dziś w Toskanii burzowo ...

David e io Vi invitiamo a preparare una buonissima e sana minestra!:)
David i ja zapraszamy Was do ugotowania przepysznej i zdrowej zupy!:)

Minestra di lenticchie
Zupa z soczewicy

Qui in autunno e in inverno mangiamo soprattutto le minestre, spesso sono di verdura (mai in una zuppa toscana troverete la carne). La cucina italiana e' molto semplice, ma questo e' la sua forza. La ricetta per la minestra di lenticchie me l'ha data Lucia dalla Sardegna, secondo lei le quantita' e il tempo di preparazione sono sempre "a occhio", ma io Vi suggeriro' il tempo e le quantita' giuste per la minestra:).

Jesienią i zimą jemy tutaj wszyscy zupy, najczęściej zawierają one różnego rodzaju warzywa (nigdy w toskańskiej zupie nie znajdziemy mięsa). Kuchnia włoska jest przede wszystkim prosta i to w niej tkwi jej siła. Przepis na zupę z soczewicy dała mi Lucia, gospodyni z Sardynii, choć u niej wszystko było "na oko", ja podaję Wam przybliżone ilości i czas przygotowania zupy:).

Ingredienti:
Składniki:
Lenticchie:
Soczewica:

Mettiamo le lenticchie secche in acqua minerale per tutta la notte.
Suchą soczewicą namaczamy w wodzie mineralnej na noc.

200gr. di pomodori pelati
due spicchi d'aglio
rosmarino, alloro, salvia
pepe
1 carota
1 patata
sedano

200 gr. pomidorów z puszki
dwa ząbki czosnku
rozmaryn, liść laurowy, szałwia
trzy ziarenka pieprzu
1 marchewka
1 ziemniak
pół selera

Przygotowanie:
Preparazione:

Creiamo un mazzo di erbe ...
Tworzymy bukiecik z ziół ...

Peliamo la verdura: carota, patata, e tagliamo il sedano in piccolissimi pezzetti. I pomodori li frulliamo con il blender.

Obrane warzywa: marchewkę, ziemniaka, seler drobnimy na maleńkie kawałki. Pomidory blendujemy.

Sul fondo della pentola mettiamo un po' di olio d'oliva, friggiamo le verdure fino a quando prendono un colore dorato. Dopo un po' di minuti aggiungiamo i pomodori blendati.

Polewamy dno garnka oliwą z oliwek i złocimy warzywa, po kilku minutach dodajemy zblendowane pomidory.

Versiamo le lenticchie con l'acqua dentro una pentola, aggiungiamo il mazzo delle erbe, aglio e pepe, e bolliamo il tutto a fuoco basso per 45 minuti ...

Wlewamy soczewicę razem z wodą, wkładamy bukiecik warzyw, czosnek i gotujemy na niskim gazie od czasu do czasu mieszając 45 minut ...


La minestra e' pronta!:) Prima di servire mettiamo sopra un po' di olio d'oliva. Possiamo aggiungere anche la pasta o il pane, ma se la farete come me, con tanta verdura e tante lenticchie bastera' cosi:).

Zupa jest gotowa!:) Przed podaniem polewamy całość odrobiną oliwy. Do zupy możemy dodać makaron albo pieczywo, ale jeśli przygotujecie zupę tak jak ja na bazie warzyw z dużą ilością soczewicy, dodatki będą zbędne:).


Buon appetito!:)
Smaczego!:)

Le lenticchie passate in padella in Italia si mangiano a Capodanno, dicono che portano i soldi. Allora mangiate e arricchitevi!;)
Smażoną soczewicę we Włoszech je się w Sylwestra, ma przynieść pieniądze w Nowym Roku. Jedzcie i bogaćcie się!;)

2 comments:

  1. Zupa wygląda pysznie i na pewno skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam :)burzowe niebo piękne

    ReplyDelete
  2. Super przepis, a zupa wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje. Skorzystam i czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam.

    ReplyDelete