Krem z dyni

10.2.14 PMC 7 Comments



  Gdy za oknem jest tak ...

Quando il tempo fuori e' cosi ...

  
W kolorowym towarzystwie zamykam się w kuchni i przygotowuję krem z dyni ...

Mi chiudo in cucina e preparo vellutata di zucca ...

  
Składniki:
mała dynia
cebula
parmezan
opcjonalnie boczek

Ingredienti:
zucca
cipolla bianca
parmigiano
bacon


Dynię obieram i kroję na kawałki. Gotuję w rosole z warzyw pod przykryciem przez godzinę.

Per preparare la vellutata di zucca lavate e sbucciate la zucca, quindi tagliatela a fette e poi a pezzetti. Coprite con il coperchio e lasciate cuocere per una decina di minuti. Aggiungete qualche mestolo di brodo, rimestate di tanto in tanto con un cucchiaio di legno e continuate la cottura, con il coperchio, sempre a fuoco basso.

  
W między czasie duszę na patelni pokrojoną w kawałki cebulę,potem osobno griluję boczek pokrojony w kostkę. Trę parmezan.

Mondate, sbucciate e tagliate grossolanamente la cipolla, poi fatela appassire, a fuoco dolce, in una pentola con tre cucchiai di olio extravergine di oliva. Lo stesso fate con il bacon.

  
Gdy dynia jest ugotowana, odcedzam ją, nie wylewając wywaru w którym się gotowała. Blenduję dynię i wcześniej przygotowaną cebulę, dolewając od czasu do czasu wodę w której się gotowała (ilość dolanego wywaru zależy od upodobań: jeśli lubimy gęsty krem rosołu dolewamy mniej). Podgrzewamy całość chwilę na małym ogniu ... 

Quando la zucca sarà cotta, toglietela dal fuoco e, con l’aiuto di un mixer o di un frullatore, riducetela ad una crema liscia.


Przed podaniem wrzucamy kawałki boczku, posypujemy parmezanem, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek ... Smacznego ...

La vellutata di zucca è pronta, servitela ancora calda con un filo d'olio e, se lo gradite, una grattugiata di parmigiano o aggiungete il bacon.

  
A potem wiatr rozwiewa prawie każdą chmurę ...

E dopo il vento fa sparire quasi ogni nuvola ...


7 comments:

  1. To racja, że po takiej zupce wiatr rozwiewa prawie każdą chmurę:)

    ReplyDelete
  2. uwielbiam zupę dyniową! moja mama, która w kuchni bywa pewnie jeszcze rzadziej ode mnie, całą jesień spędza na gotowaniu tej zupy, bo wszyscy w domu ją uwielbiają.... i tak wlasnie mi się z domem kojarzy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi z domem przepyszna ogórkowa i żeberka:)pozdrawiam

      Delete
  3. na pewno ugotuję taką z twojego przepisu!! Wyglada bardzo smacznie i musi byc bardzo rozgrzewająca!

    ReplyDelete
  4. kiedys jedno z ulubionych dan mojej coreczki... dzis woli Myszke Miki z twojego zdjecia :)

    ReplyDelete