Pesto
A dokładniej pesto z suszonych pomidorów. Świetne do makaronów, chleba albo bruchetty. Każda gospodyni ma swój sposób na pesto, oto mój przepis.
Składniki:
szklanka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
pól szklanki migdałów
5 łyżek startego parmezanu
pół szklanki oliwy z oliwek (plus 2 łyżki)
kilka listków bazylii
sól
1. Suszone pomidory "namaczamy" w oliwie, odsączamy.
2. Migdały grillujemy na czystej patelni.
3. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy.
4. Masę przekładamy do naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy, solimy, pesto jest gotowe!
Buon apetito!
Sposób przechowywania: pesto wsadzamy do naczynia, polewamy oliwą, tak aby przykrywała całość, przy braniu odcedzamy pesto z oliwy. W ten sposób będzie dłużej świeże i nie wyschnie.
Mmmmm, aż ślinka cieknie :)
ReplyDeletePozdrawiam! :)