Pesto

20.3.13 PMC 1 Comments


A dokładniej pesto z suszonych pomidorów. Świetne do makaronów,  chleba albo bruchetty. Każda gospodyni ma swój sposób na pesto, oto mój przepis. 

Składniki:

szklanka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
pól szklanki migdałów
5 łyżek startego parmezanu
pół szklanki oliwy z oliwek (plus 2 łyżki)
kilka listków bazylii
sól

 
1. Suszone pomidory "namaczamy" w oliwie, odsączamy.
2. Migdały grillujemy na czystej patelni.


3. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy.


4. Masę przekładamy do naczynia, dodajemy 2  łyżki oliwy, mieszamy, solimy, pesto jest gotowe!


Buon apetito!

Sposób przechowywania: pesto wsadzamy do naczynia, polewamy oliwą, tak aby przykrywała całość, przy braniu odcedzamy pesto z oliwy. W ten sposób będzie dłużej świeże i nie wyschnie.

1 comment: