Pomarola
Pomarola, czyli danie prosto z Neaoplu, pachnące pomidorami, bazylią i parmezanem. Bardzo łatwe do przygotowania, bardzo pyszne ...Składniki:
sos pomidorowy (karton)
parę listków świeżej bazylii
ząbek czosnku
sól
parmezan
makaron (najlepiej jajeczny)
Przygotowanie:
1. Podlewamy spód garnka oliwą, grillujemy ok. minuty ząbek czosnku:
2. Wlewamy sos pomidorowy, dodajemy parę listków bazylii, dodajemy szczyptę soli:
3. Gotujemy na małym gazie 25-30 minut (garnek przykrywamy kratką, pomidor lubi strzelać), od czasu do czasu mieszamy. Sos powinien zamienić się w delikatny mus, krem pomidorowy:
4. W między czasie gotujemy makaron.
5. Pomarola jest gotowa! Zgodnie z włoską tradycją, podajemy ją następująco: robimy kleksa z pomaroli na spodzie naczynia, nakładamy porcję makaronu, ponownie nakładamy pomarolę i posypujemy startym parmezanem ...
6. Następnie wszystko dobrze mieszamy i pałaszujemy, smacznego !
Wygląda tak pysznie, że aż zgłodniałam :P.
ReplyDeleteBuziaki :*.
jak ja uwielbiam makarony!! szkoda że one mnie nie :P
ReplyDeleteMimo mojego chorego gardła, chętnie bym spalaszowala takie pyszne danie!!! ;)
ReplyDeleteAż u mnie w domu pachnie:)
ReplyDeletehttp://www.fashionable.com.pl/
Dzięki Dziewczyny, zróbcie też, buziaki:)!
ReplyDelete