Figi
Sezon na figi trwa. Moja sąsiadka co kilka dni zostawia pod moimi drzwiami kilogramy tych jesiennych owoców. Jeśli przytrafi się i Wam posiadać figę, doceńcie jej smak i przygotujcie ją: na słodko lub słono.
Figi w jogurcie z miodem:
Składniki:
Miód
Jogurt naturalny
figi (2 na osobę)
Figi myjemy i kroimy na 4 części ...
Wstawiamy figi do naczynia, a potem do lodówki ...
W między czasie mieszamy jogurt naturalny z miodem ...
Figi wystawiamy z lodówki i podlewamy wcześniej przygotowanym sosem ...
Gotowe!
Jeśli mamy ochotę na "słone" figi, przygotowujemy:
Figi w szynce z bazylią:
Składniki:
Szynka lub każda słona wędlina
duże listki bazylii
figi
Figi kroimy na 2 części ...
Owijamy każdą figę listkiem bazylii, a potem kawałkiem wędliny ...
Możemy skropić roladki octem balsamicznym, są świetnym apertiviem przed kolacją ...
Viva la figa!
;)
MMMMM uwielbiam Figi! ale te w Polsce to nie to samo co te Włoskie <3
ReplyDelete