Figi

21.9.13 PMC 1 Comments


Sezon na figi trwa. Moja sąsiadka co kilka dni zostawia pod moimi drzwiami kilogramy tych jesiennych owoców. Jeśli przytrafi się i Wam posiadać figę, doceńcie jej smak i przygotujcie ją: na słodko lub słono.

Figi w jogurcie z miodem:

Składniki:
Miód
Jogurt naturalny
figi (2 na osobę)

 
Figi myjemy i kroimy na 4 części ...


Wstawiamy figi do naczynia, a potem do lodówki ...


W między czasie mieszamy jogurt naturalny z miodem ...


Figi wystawiamy z lodówki i podlewamy wcześniej przygotowanym sosem ...


Gotowe!


Jeśli mamy ochotę na "słone" figi, przygotowujemy:

Figi w szynce z bazylią:

Składniki:
Szynka lub każda słona wędlina
duże listki bazylii
figi


Figi kroimy na 2 części ...


Owijamy każdą figę listkiem bazylii, a potem kawałkiem wędliny ...


Możemy skropić roladki octem balsamicznym, są świetnym apertiviem przed kolacją ...


Viva la figa!
;)


 

1 comment:

  1. MMMMM uwielbiam Figi! ale te w Polsce to nie to samo co te Włoskie <3

    ReplyDelete