Minestra di ceci

16.9.13 PMC 2 Comments

Zapraszam na zupę - krem, z grochu włoskiego, pachnącą czosnkiem i bazylią ...


Toskańska kuchnia jesienią to przede wszystkim zupy i warzywa. Zapraszam Was do przygotowania zupy kremu z grochu włoskiego (cieciorki).
Składniki:
puszka grochu włoskiego (nie wylewamy z niej wody), możemy kupić też surowy groch włoski (trzeba go namoczyć w wodzie mineralnej 12 godzin przed przygotowaniem) / 2 szklanki grochu
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
listki świeżej bazylii lub szałwia
kostka rosołowa lub sól
drobny makaron
olej z olwiek


W blenderze rozdrabniamy cieciorkę na krem (do pojemnika wlewamy groch razem z wodą!)...


Do szklanki wody dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, wszystko mieszamy ...


Dno garnka polewamy oliwą, wrzucamy dwa całe ząbki czosnku, grillujemy. Dodajemy wodę z przecierem ...


Podgrzewamy wszystko na niskim ogniu ok. 5 minut, potem dodajemy kostkę rosołową lub sól ...


Po rozpuszczeniu się kostki, dodajemy wcześniej zblendowany groch ...


Wszystko mieszamy i podgrzewamy ok. 7 minut ...


Dodajemy kilka listków świeżej bazylii lub szczyptę szałwii ...

  
Gotujemy całość 3 minuty, potem dodajemy bezpośrednio do zupy makaron. Ja wybrałam "koraliki", ale sprawdzi się każdego typu makaron krótki ...


Gotujemy makaron w zupie. Serwujemy z kromką chleba lub tostami ... 


Smacznego!:)
 

2 comments: