pasta all’aglio

7.3.16 PMC 2 Comments


W moim przekonaniu "pasta" to szczęście. Gotuję makaron po długim, stresującym dniu, gdy potrzebuję ukoić zmysły i zjeść coś dobrego i pożywnego. Jest bardzo wiele sposobów przygotowywania sławnego "spaghetti z czosnkiem", być może ta wersja przypadnie Wam do gustu, tak jak mi.To spaghetti z czosnkiem,pietruszką, pomidorami posypane tostowanym chlebem. Świetna na kolację we dwoje, z przyjaciółmi lub "nocne gotowanie" gdy dopadnie nas ochota na coś dobrego ...

Nella mia opinione "pasta" e' felicita'. Preparo la pasta dopo una giornata lunga, quando ho bisogno di coccolare i miei sensi o quando ho fame e voglio mangiare qualcosa di sfizioso. Ci sono tanti modi di preparare la "pasta all'aglio", forse questa con aglio, olio, peperoncino, prezzemolo e pomodori e con della mollica di pane Vi piacera' cosi tanto come piace a me. E' adatta per le cene intime, gli incontri con gli amici o per il nostro solitario e intimo cucinare durante la notte quando abbiamo famona ...


Składniki:
Spaghetti
2 ząbki czosnku
pietruszka
5 pomidorów lub kilka małych
oliwa
papryczka chili
tarta bułka

Ingredienti:
Spaghetti
Aglio
Prezzemolo: quanto basta
Pomodori: 6
Mollica di pane: quanto basta
Olio: quanto basta
Sale: quanto basta
Peperoncino: a piacere

Przygotowanie:
Preparazione:


Kroimy pomidory na pół, siekamy pietruszkę oraz czosnek.
Tagliate i pomodori a fette e tritate l’aglio e prezzemolo.

W głębokiej patelni polanej odrobiną oliwy, złocimy czosnek, pietruszkę dodajemy papryczkę chili ... W między czasie nastawimy wodę na spaghetti, delikatnie ją solimy i możemy dolać z niej pół szklaneczki do przygotowanego przez nas sosu.

Fate dorare l’aglio in padella con un filo di olio e una passata leggera di peperoncino. Nel frattempo accendete l'acqua per gli spahetti. Potete aggiungere un po' d'acqua di cottura nella salsa.

Dodajemy pomidory  wszystko podgrzewamy 10 minut na niskim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Unite in padella i pomodori e cuocete tutto a fuoco basso per circa 10 minuti.

W międzyczasie grilujemy chleb, czyli dużą garść tartej bułki grilujemy na patelni, na kropli oliwy od czasu do czasu podrzucając. Bądźcie uważne bo starty chleb lubi się szybko "przypiekać":)

Nel frattempo "tostate" il pane, cioe' grillate un grande pugno di pan grattato in una padella con una goccia d'olio, a volte saltando tutto. State attenti, perche' al pan grattato piace bruciare presto:) 
  
Spaghetti ugotowane "al dente" łączymy z przygotowanym wcześniej sosem. Pamiętajcie, aby przygotować włoski makaron, prawie zawsze zostawiamy go lekko twardy, odcedzamy i "dogotowujemy" razem z sosem na patelni, delikatnie podrzucając. wiem, ze wiele z Was interesuje się włoską kuchnią, ale prawie nikt w sieci nie gotuje w ten sposób "pasty" i sosy z makaronem miesza na talerzu lub w osobnym naczyniu. Pamiętajcie,aby pasta była dopieszczona i smaczna, należy ją połączyć z sosem i razem podgrzewać przez kilka minut.

Unite gli spaghetti "al dente" con la salsa e scaldate saltando il tutto per qualche minuto (con i movimenti di polso come Carlo Cracco;) 

Gdy spaghetti jest gotowe, serwujemy je posypując tostowanym chlebem wedle uznania ... 
Quando gli spaghetti sono pronti li servite con il pane tostato nella quantita'che vi piace ...

Gdy poczujecie harmonię smaków: makaronu, pomidorów,czosnku oraz chleba, zamknijcie oczy - będę tam:) 
Quando sentirete l'armonia dei sapori: pasta, pomodoro,aglio e pane, chiudete gli occhi. Io saro' la':)
 
A na deser: kawa i czekolada ... ;)
E per dessert: caffe' e cioccolata ... ;)


Miłego popołudnia, niech to nie będzie starszny poniedziałek!;)
Buon pomeriggio, alla fine forse non sara' un lunedi molto brutto!;)

2 comments:

  1. Siiii vszystko dobre ale radze zapoznac sie z Dottor Piero Mozzi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję,ale w razie potrzeby jestem pod opieką najlepszego dietetyka w Toskanii:)

      Delete