one pot pasta

11.11.15 PMC 2 Comments


czyli jednogarnkowa potrawa Marthy Stewart, która szturmem zdobyła internet i stała się kontrowersyjnym daniem we Włoszech,bo mówimy o paście! A makaron, myślą Włosi, potrafią przyrządzić dobrze tylko Oni! Ta potrawa łamie wszystkie zasady poprawnego i włoskiego gotowania: makaron gotujemy od początku w zimnej wodzie, ze wszystkimi warzywami. I choć Włosi mówią, że to "pasta risottata" czyli nic nowego pd słońcem, danie wzbudziło emocji, a ja "niepokorna córka Italii" postanowiłam wypróbwać przepis i okazało się, że jest rewelacyjny! To bardzo szybkie, proste i jedno garnkowe danie przyrządzicie w 10 minut, ale harmonie smaków będziecie odkrywać przez przynajmniej kilkanaście minut. Śledźcie moje przygotowania krok po kroku!

"One pot pasta" cioe' un piatto di Martha Stewart, che e' diventato virale in internet ed e' diventato il piatto piu' controverso in tutta Italia! Perche' la pasta la sanno fare bene solo loro! Questo piatto rompe ogni legge di cucinare la pasta italiana nel modo corretto: la mettiamo in pentola subito con poca acqua fredda e la bolliamo insieme alla verdura. Gli Italiani dicono "E' solo pasta risottata! Nihil novi sub sole!" Io, la figlia pestifera d'Italia ho provato la ricetta ed e' buonissima! Questo piatto di una pentola sola lo preparerete in 10 minuti, ma l'armonia dei sapori la scoprirete per tanto tempo dopo. Seguitemi passo dopo passo!:)

Składniki:
linguine czyli "spłaszczone spaghetti"
4 pomidory
4 ząbki czosnku
cebula
bazylia
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka ostrej papryki
woda

Ingredienti:
linguine
4 pomodori
4 pezzi di aglio
cipolla
basilico
2 cucchiaini di sale
un cucchiaino di pepe'
cun ucchiaino di peperoncino
acqua

Makaron umieszczamy na dnie szerokiego ale niskiego rondelka (jeśli trzeba go łamiemy). Siekamy drobno cebulę, kroimy na plastry czosnek, na czwórki pomidory, myjemy liście bazylii.

Le linguine mettiamo in fondo ad una pentola. Tagliamo la cipolla a piccole fette, i pomodori in quattro e l'aglio in piccollissime fettine.Laviamo il basilico.

Układamy wszystkie składniki wokół makaronu, "tu i ówdzie" czosnek, pomidory, bazylię, dodajemy 2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu oraz łyżeczkę papryki.

Mettiamo conn tutti questi ingredienti le linguine, mettendole "ovunque", aggiungiamo 2 cucchiaini di sale, pepe e peperoncino.

Polewamy wszystko wodą, ale tylko tyle aby delikatnie przykryła całość i ustawiamy na średnim gazie.  Gotujemy 12 minut od czasu do czasu mieszając.

Copriamo tutto con l'acqua, ma solo quanto basta per coprire tutto. Mettiamo sul fuoco e bolliamo per 12 minuti, a volte mescoliamo.

Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerz razem z warzywami.
Scoliamo la pasta bollita e mettiamo sul piatto con della verdura.


Polewamy całość delikatnie oliwą z oliwek oraz posypujemy obficie parmezanem!:) Smacznego!!
Mettiamo sul piatto olio d'oliva e un po' di parmigiano!:) Buon appetito!:)

  
A teraz ukryję się za krzakiem bazylii i zjem wszystko sama!:))
E adesso mi nascondo dietro le foglie di basilico e mangero' tutto da sola!:))
 ;)

2 comments:

  1. Bardzo lubię czytać Twojego bloga. Bardzo poprawia mi nastrój 🌼 dziękuje a przepis wyprobuje ☺

    ReplyDelete
  2. :))) to ja dziekuje bardzo i zapraszam ponownie:)) pozdr pmc

    ReplyDelete