Kurczak po florencku

13.8.13 PMC 5 Comments


czyli kurczak w rozmarynie na duszonych oliwkach, paprykach i porach ...

Składniki:
kurczak w całości lub w kawałkach
słoik czarnych oliwek
żółta i czerwona papryka
2 pory
rozmaryn


Pory (tylko jasną część, bez liści) kroimy na krążki ...


Papryki myjemy, kroimy w krążki, oczyszczamy ze środka ...


W naczyniach żaroodpornych układamy kolejno pory, papryki, oliwki ...


Układamy na warzywach kurczaka, smarujemy go dokładnie oliwą, dodajemy szczyptę soli na mięso (nie przesadzajmy z solą, oliwki są dość słone by dać smak, nie przesadzajmy też  z oliwą, warzywa dadzą odpowiednio dużo soku) ...


Na koniec dodajemy gałązki rozmarynu ...


Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 80 minut ... (po pół godzinie temp. obniżamy do 180stopni) ...


Sama nie wiem czy lepszy jest kurczak czy te duszone warzywa ... smacznego!
A na deser ...
Czekoladka? Najlepiej taka z koniaczkiem w środku ... ;)


5 comments:

  1. Mmmm, wygląda tak pysznie, że aż zgłodniałam ;P. I też sama nie wiem, co byłoby lepsze - mięso, czy warzywa :D.

    Buziaki :*.

    ReplyDelete
  2. Za niedługo będziesz blogerką kulinarną :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)oj tam,bo przecież nie samym shoppingiem człowiek żyje;)

      Delete
    2. PS.A tak serio, to jak pisać o "włoskim życiu" bez jedzenia!?:)

      Delete
  3. Znam bardzo podobną hiszpańska potrawę. Różnica polega na tym, że zamiast pora dodaje się siekaną cebulę z czosnkiem a kurczaka (ćwiartki lub podzieloną tuszę) obsmaża się wcześniej na oliwie. Kurczak pycha a warzywka palce lizać! Pozdrawiam i smacznego a na blog bedę zaglądać bo fajny;-)

    ReplyDelete