Merenda toscana

12.8.13 PMC 0 Comments


czyli toskańska przegryzka ...
 Sierpień pachnie we Włoszech pomidorami ... Do przygotowania małego "co nieco" potrzebujemy:

Dojrzałe, duże pomidory (pamiętam pyszne polskie pomidory malinowe mojej babci) ...

  
Oliwę z oliwek ...


oraz " szorstkie" pieczywo, szorstkie czyli takie w które będziemy mogli "wetrzeć" pomidory (polecam chleb, w żadnym przypadku nie sprawdzi się "gładka" bagietka).


Przygotowanie: 
Pomidory obieramy.
Kromki pieczywa polewamy oliwą z oliwek.
Pomidory "wcieramy" w kromki, pozostawiając na pieczywie resztki.
Solimy.
Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.


"Merenda toscana" to pyszna i zdrowa alternatywa dla przegryzek, które pochłaniamy np. oglądając TV...

Miłego poniedziałku!


0 comments commenti: