Pennette

27.5.13 PMC 10 Comments

Pennette czyli makaron typu rurki. Dzisiejszy przepis jest sponsorowany przez Rominę, moją włoską znajomą, która makaron na wiosnę przygotowuje zawsze "na lekko".

Składniki:
makaron typu rurki
pomidory
ząbek czosnku
tuńczyk
świeża bazylia
kukurydza


Przygotowanie dania jest banalnie proste, ale efekty zaskakująco pyszne ... Pomidory myjemy, kroimy w drobne kawałki, rozdrabniamy tuńczyka, makaron gotujemy "al dente" czyli tak aby przy gryzieniu stawiał lekki opór ( pamiętajcie: makaron ugotowany "al dente" jest lżejszy do strawienia), rozbijamy jeden ząbek czosnku ...



Wybieramy "ładniejsze" listki bazylii, tniemy je nożyczkami kuchennymi na niewielkie kawałki. Gdy makaron jest ugotowany, przestudzamy go 3 minuty, potem dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane składniki ...



Wszystko polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dobrze mieszamy ...



Danie smakuje podawane na zimno, na obiad lub na kolację ... ma jedną wadę: uzależnia ...



A na deser "Dolci napoletani", czyli słodkie ciastka rodem z Neapolu. Trójkątna to "sfogliatella riccia" , okrągła: "sfogliatella frolla" ... W cieście ukryte jest bogate i słodkie  nadzienie z ricotty, wanilii, rodzynek itd ...



                                          Trochę smaku, a poniedziałek staje się lepszy ... ;)

10 comments:

  1. mmmm kolejny smaczny post :))

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  2. Już myślałam, że smaczniej być nie może.. aż tu nagle pojawił się deser <3

    ReplyDelete
  3. super kolacja na cieple wieczory..... kakaron mam, pomidory tez, i nawet tunczyka... tylko pogody nam nadal barkuje!!!

    ReplyDelete
  4. Jak pysznie wygląda! :)) Aż zgłodniałam :P.

    Buziaki :*.

    ReplyDelete
  5. Uwielbiam włoską kuchnię,a to wygląda rewelacyjnie :)))) pozdrawiam Paulinko z deszczowej Łodzi :-)

    ReplyDelete
  6. Dzięki kochane, zachęcam do gotowania!!:)

    ReplyDelete
  7. ALe mi narobiłas smaka...

    ReplyDelete
  8. Mhm.. wygląda przesmacznie :))
    U mnie wczoraj był podobny makaron, tylko wersja z pomidorami, bazylią, czosnkiem i cebulą :D
    pozdrawiam :**

    ReplyDelete