Finocchi

3.4.14 PMC 0 Comments

czyli zapiekane bulwy kopru włoskiego z sosem beszamel ...
 
I finocchi gratinati ...


 Przedstawiam Wam "finocchio" czyli koper włoski. Jeśli uda Wam się trafić w supermarkecie bulwę tego warzywa, możecie przygotować zapiekany koper włoski, oto jak go przyrządzić ...

Vi presento un finocchio ;) ...



 Składniki:
 4 bulwy kopru włoskiego
30 gr mąki
pieprz
70 gr masła
sól
parmezan
mleko

Ingredienti:
4 carnosi finocchi
30 gr di farina
pepe
70 gr di burro
sale
parmigiano
300 ml di latte


Przygotowanie:

Aby przygotować bulwy kopru należy go oczyścić: obciąć górę, oczyścić ze starych liści i całe warzywo pokroić na ćwiartki lub drobne kawałki. Umyć pod zimną wodą, odcedzić i wrzucić na wrzącą, posoloną wodę i gotować 10 minut.


Preparazione:

Pulite i finocchi tagliando le cime,  privateli delle foglie esterne più coriacee e infine diviteli in quarti.Lavateli sotto l’acqua corrente, scolateli e tuffateli in abbondante acqua bollente salata nella quale dovranno scottare per 10 minuti.



W między czasie przygotowujemy sos beszamel. W niewielkim rondelku roztapiamy na niskim ogniu 40 gr masła, dodając 30 gr mąki, dobrze mieszamy likwidując wszystkie grudki, dodajemy mleko oraz sól i mieszamy podgrzewając do momentu uzyskania jednolitego sosu.

Per ottenere i finocchi gratinati inanzitutto preparate la besciamella facendo fondere in un tegame 40 gr di burro e aggiungendo la farina; dopo aver mescolato bene per evitare la formazione di grumi, unite il latte e continuate a mescolare fino all’addensamento della salsa, poi aggiungete il sale.Poi continuate a mescolare fino ad ottenere una salsa omogenea.


Ugotowane bulwy odcedzamy i dusimy 15 minut na patelni na łyżeczce masła. 

Trascorsi i 10 minuti, scolate bene i finocchi e metteteli a dorare per altri 10-15 minuti in una padella nella quale avrete fatto fondere 30 gr di burro.

  
Przekładamy ugotowane i podpieczone bulwy kopru do naczynia żaroodpornego. Polewamy wcześniej przygotowanym beszamelem, całość pokrywamy startym parmezanem i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut, dopóki ser się nie zapiecze tworząc chrupką i podpieczoną powierzchnię.

Una volta che i finocchi avranno assunto un aspetto dorato sulla superficie adagiateli in una pirofila, versateci sopra la besciamella, cospargeteli di Parmigiano Reggiano grattugiato e infornateli nel forno caldo a 200° per circa 20-25 minuti, finchè non si sarà formata sulla superficie una bella crosticina dorata. Estraete quindi i finocchi gratinati dal forno, lasciateli intiepidire e servite. 

  
Gotowe! E' pronto! 


Buon appetito:)

Finocchio jest we Włoszech bardzo popularnym napojem ziołowym. Herbatki z kopru włoskiego świetnie wpływają na trawienie i słyną ze swoich aromatycznych właściwości ...



PS. We Włoszech "finocchio" to również obraźliwe określenie osoby homoseksualnej ... Ja na ich miejscu nie czułabym się wcale obrażona ... 
Viva Finocchio!:)





0 comments commenti: