Stracci rustiche con salsiccia e porri

23.4.14 PMC 6 Comments


czyli makaron z kiełbasą i porami po wiejsku ...


Dziś proponuję Wam przygotowanie szybkiej i smacznej "pastasciutty" ...

Składniki:
makaron typu "strzępki" lub inny krótki makaron
2 pory
2 niewielkie kiełbaski
oliwa extravergine
pieprz
szklanka białego wina

Ingredienti:
papardelle o stracci
2 porri di medie dimensioni
salsiccia di suino
olio extravergine d'oliva
pepe
1 bicchiere di vino bianco


Przygotowanie:


Wyciskamy kiełbaskę z flaka. Rozdrabniamy na niewielkie części i rozgniatamy widelcem.

Sgranate la salsiccia con le mani o con una forchetta così da non avere pezzi troppo grossi.


Kroimy białą część pora na krążki.

Mondate i porri e sistemateli su un tagliere, eliminate la parte verde e gli strati esterni più coriacei. Quindi affettate a rondelle finissime la parte bianca.


Nie spieszcie się ;) Nie ma bólu, nie ma zabawy ...


Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oliwy extravergine i wrzucamy pory. Dusimy chwilę na niskim ogniu.

Porri soffriggere nell’olio a fuoco dolce fino a farli appassire.

  
Dodajcie do porów kiełbaskę.

Unite la salsiccia ai porri.


Gdy kiełbasa zmieni kolor, a cała woda z porów wyparuje, dodajemy szklaneczkę białego wina i pozwalamy jej wyparować. Dodajemy pieprz. W między czasie gotujemy makaron, podlewając od czasu do czasu patelnię wodą z makaronu, dusimy około 30 minut, tak aby pory zmieniły konsystencję na kremową. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie, wszystko dobrze mieszamy i chwilę podgrzewamy. Serwujemy ciepłe.

Non appena la salsiccia avrà cambiato colore e sul fondo della padella non ci sarà più liquido, sfumate con il vino bianco, e lasciate asciugare per qualche minuto. Non appena il vino sarà evaporato, aggiustate di sale, pepate e fate amalgamare il tutto per qualche secondo senza fare asciugare troppo il preparato. Lessate le pappardelle al dente. Usate l'acqua di cottura della pasta per rendere il sugo meno asciutto. Scolate le tagliatelle e fatele saltare nella padella con il condimento per qualche istante. Impiattate e servite immediatamente.   

Smacznego!

Buon appetito!

  
Brzuszki pełne, to teraz na spacer!
 Le nostre pancie sono piene, allora ci serve una passegiata!:)


 

6 comments:

  1. Jak zobaczyłam kiełbaski, to moja pierwsza myśl - SALSICCE <3 nie ma nic lepszego!!!
    Kiedyś znalazłam w jednym z marketów u Nas w Polsce, ale to nie to samo!
    MMMM ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klaudio, jak egzamin wczoraj? Mam nadzieję, że sowa przyniosła szczęście!:)PS.Tak, viva salsiccia;) pozdr

      Delete
    2. Wydaje mi się, że nie poszło najgorzej ;) Wczoraj polski dzisiaj angielski, a sowa ciągle przy mnie! Wspierała duchowo, to na pewno! :)

      Delete
    3. Gratuluję, na pewno wszystko będzie OK!Sowa ma toskańską moc, która jest teraz z Tobą:)

      Delete
  2. właśnie doszła do mnie sowa :D super czekam na pworto z urlop[u zeby sie nia nacieszyc - dziekuje !

    ReplyDelete