Coq Au Vin

31.1.16 PMC 2 Comments


Jeśli tak jak ja lubcie czasem zrelaksować się w kuchni i coś dobrego ugotować "Coq Au Vin" czyli kurczak w czerwonym winie bardzo Wam się spodoba. Pomimo, że nie jest to danie kuchni włoskiej, tylko (o zgrozo;)) francuskiej, jest daniem dość często przygotowywanym przez mieszkańców Italii.

Se come a me, anche a Voi piace a volte rilassarvi in cucina e preparare qualcosa di buono, il Coq Au Vin cioe' il pollo arrosto al vino rosso, Vi piacera'. Nonostante sia un piatto di tradizione francese, spesso viene preparato anche dagli Italiani.

Składniki:
150 gr. boczku
oliwa
12 pieczarek
12 małych cebulek
1kg udek lub kawałki kurczaka
sól
pietruszka
pół litra czerwonego wina
2 ząbki czosnki
pieprz

Ingredienti:
150 gr di pancetta
olio
12 champignon
12 cipolline
1 kg e 1 di cosce e sottocosce di pollo
sale
prezzemolo qb
1\2 litro di vino rosso
2 spicchi d'aglio
pepe 

   Przygotowanie:
Preparazione:
Na dużej patelni podsmażamy lekko boczek z odrobiną oliwy.Dodajemy pokrojone pieczarki i cebulki w całości.Wszystko przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.20 minut.

Rosolare la pancetta in padella con un po' di olio.
Aggiungere gli champignon e le cipolline e far cuocere coperto.

Wcieramy w kurczaka ulubione przyprawy oraz sól.Dodajemy do wcześniej uduszonych warzyw i podsmażamy.
Rosolare il pollo nella stessa padella dei funghi con un altro po' di olio.

Podlewamy czerwonym winem i chwilę wszystko podgrzewamy.
Sfumare con il vino rosso.

Wcześniej przygotowanego kurczaka z warzywami oraz sosem z wina umiejscawiamy w brytfance.Dodajemy drobno posiekana pietruszkę oraz dwa ząbki czosnku.Wsadzamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180C na ok.40 minut.

Unire pollo e vino ad aglio, funghi, cipolline e trasferire il tutto in una teglia da forno.Aggiungere anche prezzemolo e timo tritati, pepare e cuocere in forno a 180 gradi per 40 minuti.

Coq Au Vin możemy serwować z ziemniakami lub ryżem w głębokim talerzu polewając hojnie sosem z wina.
Smacznego!:)

Il Coq Au Vin puo' essere servito con delle patate o del riso in un piatto fondo con tantissima salsa di vino rosso!:)

Cin Cin!:)
Wasze zdrowie!:)

2 comments:

  1. Na pewno smaczne :)Niedługo ugotuję wg przepisu i czekam na cd.gotowania pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki, w między czasie zapraszam na stare przepisy:),pozdr

      Delete