Praliny kakaowe

20.5.14 PMC 6 Comments


Uwielbiam praliny. Polecam Wam ich przygotowanie w domu, są równie pyszne jak te kupione ...

Amo le praline, anche queste fatte in casa sono buonissime ...

Ingredienti:
Cioccolato fondente 200 gr.
Mascarpone 100 gr.
Cacao in polvere, 4 cuchiai
Zucchero a velo 40 gr.

Składniki:
200 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. mascarpone
4 łyżki kakao
40 gr. cukru pudru


Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (na garnek z wrzącą wodą nakładamy metalowe naczynie), z 2 łyżeczkami wody, powoli mieszając ...

Sminuzzate il cioccolato fondente in maniera grossolana e mettetelo a sciogliere a bagnomaria mettendolo in una ciotola che andrete a immergere in un recipiente più grande con tre dita d’acqua. Mettete il pentolino sul fuoco e mescolate fino a quando il cioccolato non si sarà sciolto ...


  
Odstawiamy do wystudzenia ...

Dopodiché togliete la pentola dal fuoco e lasciate raffreddare. 


Do roztopionej czekolady dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Dobrze wszystko mieszamy (możemy sobie pomóc mikserem) tak aby otrzymać gładką masę i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny ...

 Quindi prendete una ciotola capiente, versateci il cioccolato fuso, il mascarpone e lo zucchero a velo. Mescolate bene aiutandovi con un cucchiaio di legno fino a ottenere un composto omogeneo. Lasciatelo raffreddare in frigo per almeno due ore per far solidificare l’impasto ...



Gdy czekolada jest schłodzona i ma solidną konsystencję robimy małe kulki ...

Trascorse le due ore suddividente il composto in piccole porzioni da 10 gr l’una aiutandovi con un cucchiaino e con le mani umide date una forma rotonda al composto. Fate rotolare in ognuna delle tre ciotole un terzo delle palline in modo da ricoprire la superficie con le tre polveri ...


  
które dokładnie obtaczamy w gorzkim kakao ...



Gotowe pralinki umieszczamy w kolorowych kartonikach, przed podaniem schładzamy ...

Adagiate le praline al mascarpone nei pirottini di carta e conservate in frigorifero fino al momento di servirle. 


:)

6 comments:

  1. Replies
    1. Tak!Przygotuj kochana, nie jest to trudne, a efekt zaskakująco pyszny!Jak spłaszczysz językiem pralinkę o podniebienie i rozpuści się pierwsza warstwa kakao - pomyśl o mnie, będę tam:)pozdawiam

      Delete
  2. Twoje praliny wygladają tak pięknie, że chyba je zrobię <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Twoje też będą piękne, tylko trzeba cierpliwe przeczekać 2 godziny gdy czekolada się schładza w lodówce, a potem cierpliwe wyrabiać kulki ale warto! pozdrawiam:)

      Delete
  3. Co zrobić, żeby kakao nie wsiąkało w praliny tylko wyglądało tak ładnie jak u Ciebie

    ReplyDelete
  4. Dziękuję.Sama nie wiem - chyba dużo dać kakao !:) Tak serio nie mam żadnego specjalnego sposobu. Może Twoja masa na praliny jest za rzadka, zbyt wodnista i dlatego się wchłania. Jak będzie trochę bardziej "tłusta" i ubita to kakao nie powinno wsiąknąć. pozdr

    ReplyDelete