Pasta e ceci alla toscana

25.9.14 PMC 0 Comments


La minestra di pasta e ceci è un primo piatto dalle origini contadine. I legumi ricchi di ferro sostituivano la carne che un tempo pochi si potevano permettere. Oggi invece la minestra di ceci è divenuta un piatto ricercato e diffuso nei ristoranti specializzati in cucina tradizionale italiana.

Zupa z makaronem i cieciorką to pierwsze danie, które ma korzenie na toskańskiej prowincji. Groch bogaty w żelazo zastępował mieszkańcom tej ziemi mięso, na które nie mogli sobie pozwolić. Dziś zupa z grochu włoskiego jest daniem wyszukanym i rozpowszechnionym w restauracjach serwujących tradycyjne dania kuchni włoskiej.

Ingredienti:
150 grammi di pasta da minestra
50 grammi di pancetta
1 spicchio d'aglio
200 grammi di ceci secchi
un cucchiaio di concentrato di pomodoro
sale e pepe
Olio extravergine di oliva

Składniki:
150 gr drobnego makaronu
50 gr boczku
ząbek czosnku
200 gr grochy włoskiego
łyżeczka koncentatu pomidorowego
sól, pieprz
oliwa extravergine


Przygotowanie:
Groch namaczamy w wodzie mineralnej przez całą noc (12 godzin). Potem gotujemy je przez 3 godziny.

Preparazione:
Mettere i ceci a bagno in una ciotola di acqua fredda per un'intera notte (12 ore). Dopo li bolliamo per 3 ore. 

  
Ząbek czosnku rozgniatamy, dodajemy listki bazylii w podgrzewamy 5 minut na patelni podlanej oliwą extravergine. Po kilku minutach usuwamy czosnek i bazylię.
 
Schiacciare lo spicchio d'aglio con basilico e e far soffriggere gli odori in un tegame con olio extravergine di oliva. Dopo 5 minuti eliminare aglio e basilico. 

  
Odcedzamy groch i złocimy na patelni przez kilka minut.
Scolare bene i ceci e metterli in padella facendoli rosolare per pochi minuti. 

  
Większą część tak przygotowanego grochu blendujemy, 1/4 cieciorki odstawiamy. Łyżeczkę koncentratu pomidorowego rozpuszczamy w szklance wody mineralnej, podlewamy nią garnek, podgrzewamy a potem dodajemy kompost z cieciorki. Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy ok. półtorej godziny od czasu do czasu mieszając na niskim ogniu.

Separare due mestoli di ceci dal resto e frullarli.Stemperare il concentrato di pomodoro in una ciotola d'acqua e poi aggiungere il composto ai ceci. Far cuocere i legumi per circa 3 ore a fiamma media. 


  
Dodajemy boczek pokrojony w kostki.
Aggiungere il rigatino toscano tagliato a dadini e aggiustare di sale. 


W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron "al dente" dodajemy do zupy, wszystko podgrzewamy dobrze mieszając. Podajemy polane odrobiną oliwy z oliwek, odrobiną pieprzu lub z grochem, który wcześniej zgrilowaliśmy.. Świetnie sprawdza się do tego dania białe wino.

Intanto cuocere la pasta in abbondante acqua bollente salata. Scolare la pasta al dente e unirla ai ceci. Terminare la cottura facendo insaporire bene e versare in una scodella preferibilmente di terracotta. Condire la pasta e ceci con un filo d'olio e un po' di pepe. Servire in tavola in abbinamento ad un ottimo vino bianco toscano fermo. 


 Smacznego:)
Buon appetito:)

  

0 comments commenti: