Ragu alla toscana

7.4.13 PMC 1 Comments



Ragu to potrawa z Bologni, przygotowywana dłużej, niż moja, toskańska wersja. Jest jednak równie dobra. Zapraszam Was do przygotowania RAGU, które możemy podawać z makaronem lub ryżem.

Składniki:
mięso mielone
zestaw warzyw
sos pomidorowy
2 szklanki czerwonego wina
oliwa
sól, pieprz



1. Kroimy, a potem rozdrabniamy warzywa:


2. Podlewamy dno garnka oliwą, podgrzewamy na małym gazie, dodajemy rozdrobnione warzywa, smażymy 3 min.


3. Wrzucamy mielone mięso, dusimy na małym ogniu przez ok. 7 minut.od czasu do czasu mieszając.


4. Gdy mięso zmieni kolor na ciemniejszy, dolewamy 2 szklanki czerwonego wina, wszystko mieszamy i dusimy około 3 min.


5. Dolewamy sos pomidorowy, wszystko mieszamy.


6. Dusimy pod kratką przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zgęstnieć, a mięso nabrać smak warzyw.


7. Ragu jest gotowe! podajemy z ryżem lub makaronem oraz startym parmezanem. Przechowujemy w lodówce. Świetnie smakuje również następnego dnia! 



1 comment: