mini cupcakes

8.5.15 PMC 7 Comments


Jeśli w weekend znajdziecie trochę czasu, może będziecie chciały przygotować cupcake z kremem?:) Te pyszne maślane babeczki, możemy przygotować w domu i choć nie będą idealne tak jak z cukierni, będziemy odczuwały satysfakcję z ich wykonania.

Se durante il weekend troverete un po' di tempo forse vorrete preparare i cupcake con la crema? Anche se non saranno ideali come quelli della pasticceria, ci daranno tanta sodisffazione.

Składniki:
80 gr masła o temp. pokojowej
175 gr cukru
2 jajka
190 gr mąki
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
190 gr ricotty

Ingredienti:
 80gr di burro a temperatura ambiente
 175gr di zucchero
  2 uova grandi
  190gr di farina
  1 cucchiaino e mezzo di lievito per dolci
  1 pizzico di sale
  190 gr di ricotta di mucca

Krem:
250 gr masła
150 gr cukru pudru

Per il frosting:
 250gr di burro
 150gr di zucchero a velo setacciato


Przygotowanie:
Preparazione:

W misie zmiksujcie masło oraz cukier, tak aby otrzymać puszystą masę, powinno nam to zabrać ok. 3-4 minuty.
 Nella ciotola del mixer unite il burro e lo zucchero amalgamondoli fino a che il composto non diventi chiaro e spumoso. 3-4 minuti dovrebbero essere sufficienti. 


 W innej misie ubijamy jajka, które potem dodajemy do wcześniej otrzymanej masy z masła i cukru.
Nel frattempo, in un’altra ciotola, sbattete le uova e versatele a filo all’interno del composto di burro e zucchero.


Dodajemy mąkę, ricottę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na puszystą masę ok 4 minuty.
Aggiungiamo quindi la farina, sempre lentamente, e la ricotta precedentemente ammorbidita.



Wszystko dobrze mieszamy.Nagrzewamy wcześniej piekarnik lub wypiekacz do temp.180 stopni.Wypełniamy 3/4 przestrzeni foremek papierowych przygotowanym ciastem i wsadzamy na 20 minut do piekarnika.

Mescolate bene per amalgamare il tutto. Distribuite l’impasto all’interno dei pirottini riempiendoli per circa ¾ e infornate la teglia nel forno preriscaldato. Distribuite l’impasto all’interno dei pirottini riempiendoli per circa ¾ e infornate la teglia nel forno preriscaldato. Lasciate cuocere per 20 minuti e assicuratevi che i vostri cupcake siano cotti.Prima di passare alla decorazione lasciateli raffreddare.





Przygotowanie kremu:
Preparazione della crema al burro:

Przygotowujemy klasyczny krem czyli miksujemy masło oraz cukier puder ok. 5 minut, tak aby powstał biały, lekki krem.

Preparate una classica crema al burro amalgamando nella ciotola del mixer il burro e lo zucchero a velo e lasciate che il composto venga mescolato per circa 4-5 minuti.



Dekorujemy babeczki kremem i posypujemy ozodobnymi cukierkami lub wiórkami ...
Decorate le cupcake con la crema e spolverate con le palline di zucchero e...godetevi ogni
morso :) 



  
Smacznego!:)
Buon appetito!:)


Jeśli uwielbiacie  cupcake, a jeszcze nie macie w swojej kuchni wypiekacza do babeczek lub muffinków, możecie kupić go tutaj

Teraz Wasza kolej!:)
Adesso tocca a Voi!:)


:)

7 comments:

  1. Przeurocze :) Tydzień temu robiłam biszkopt z gruszkami i jabłkami, więc w ten weekend może akurat skusze się na jakieś babeczki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biszkopt z gruszkami i jabłkami?:)MMM, pozdr

      Delete
  2. Ale superasta maszyna do pieczenia! Gratuluję wypieków, które wyglądają pysznie : ))))

    ReplyDelete
  3. Wpadłam tutaj dzisiaj dzięki linkowi wysłanemu przez Twojego brata na fejsie i wpadłam! Uwielbiam Włochy chociaż byłam tam dawno temu to inspiracja nimi trwa do tej pory. Uczę się również języka włoskiego. Zostanę tutaj na dłużej;)

    ReplyDelete
  4. I takie dodatkowe pytanie: Zrobię dzisiaj te babeczki , ale czy ten krem nie czuć za bardzo masłem? Smak nie jest za bardzo intensywny.

    ReplyDelete
  5. Dziękuję,cieszę się! Życzę miłego pobytu! To prawda, dla niektórych babeczki mogą być trochę zbytnio maślane, sugeruję dodać tyle ile doradza nam niezawodna intuicja!:)pozdr

    ReplyDelete